Airedale Terriër

Airedale Terriër floor
Groot-Brittannië

De 'koning der Terriërs' werd rond 1850 door fokkers in de Aire vallei in Yorkshire gecreëerd uit kruisingen tussen de Otterhound en een verdwenen ras: de Old Black and Tan Terriër (Old English Brokenhaired Black and Tan Terriër). Het doel was een hond te fokken die op otters en knaagdieren kon jagen. De Airedale Terriër werd door de Kennel Club in 1886 erkend. Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd hij als boodschapper, aanvalshond en waakhond ingehuurd.

Rasbeschrijving Airedale Terriër

 • Ras afkomst: Groot-Brittannië
 • Andere rasnamen: Waterside-Terriër, Working-Terriër, Bingley-Terriër, Warfedale Terriër

Uiterlijke kenmerken van de Airedale Terriër

Jachthond (jager op ongedierte). Waakhond. Gebruikshond: politiehond, speurhond, blindengeleidehond, militaire hulp. Gezelschapshond.

Grote en middel-grote Terriërs

Het karakter van de Airedale Terriër

Rustiek, sterk, energiek, levenslustig en steeds alert met snelle reacties. De Airedale Terriër is uitzonderlijk moedig. Hij is gehecht aan zijn baas en zacht met kinderen. Hij kan dominant, zelfs agressief zijn tegenover soortgenoten. De Airedale Terriër heeft verschillende kwaliteiten: hij is een goed zwemmer, jaagt op eenden, otters, everzwijnen en herten. Het is een betrouwbare bewaker van eigendommen en personen. Als gebruikshond wordt hij door het leger, reddingsteams en de politie gewaardeerd.

Kleur

De mantel is zwart of grauw net zoals het bovenste deel van de hals en de staart. Alle andere streken zijn tan kleurig. De oren zijn meestal donkerder tan en vaalgrijze streken kunnen ontstaan rond de hals en aan weerszijden van de schedel. Enkele witte haren tussen de voorpoten zijn toegestaan.

Lichaam

Mag niet te lang zijn. Gespierde hals zonder keelhuid. Korte, sterke, rechte rug. Diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Gespierde lendenen.

Schofthoogte

Reuen: ongeveer 58-61 cm. Teven: ongeveer 56-59 cm.

Gewicht

Ongeveer 20 kg.

Type

Grote en middel-grote Terriërs

Hoofd

In goede verhouding met de rest van het lichaam, zonder huidplooien. Lange, vlakke schedel. Bijna onzichtbare stop. Vlakke wangen. Krachtige kaken.Aansluitende lippen.

Ogen

Klein, donker.Felle uitdrukking.

Oren

V-vormig, zijwaarts gedragen, klein. De bovenrand van de gevouwen oorschelpen reikt iets boven de schedel uit.

Vacht

Stug, dicht, draadharig, niet lang met een bijna warrige indruk. Vlak aanliggend, recht en dicht. De ondervacht is korter en zachter.

Poten

Gespierd met stevige botten. Kleine, ronde, gesloten voeten. Matig gewelfde tenen.

Staart

Hoog aangezet, vrolijk gedragen maar niet op de rug gekruld.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Airedale Terriër past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Airedale Terriër past

 • Medium Dog Neutered Junior - tot 12 maanden

  Medium Dog Neutered Junior - tot 12 maanden

  Is je jonge hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je pup heeft minder calorieën nodig terwijl zijn eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je pup op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
 • Sporting Trail 4300

  Sporting Trail 4300

  Je hond blijft ervoor gaan, toch? Of heb je het idee dat hij tijdens de inspanning meer energie kan hebben? Sporting Trail 4300 van ROYAL CANIN® geeft niet alleen direct energie vanaf het begin, maar draagt ook bij aan het langdurige uithoudingsvermogen van je hond.

  Bekijk productpagina
 • Sporting Endurance 4800

  Sporting Endurance 4800

  Je hond kan maar door blijven gaan, toch? Of heb je het idee dat zijn uithoudingsvermogen nog beter kan? Sporting Endurance 4800 van ROYAL CANIN® draagt bij aan het uithoudingsvermogen van je hond.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Airedale Terriër baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Airedale Terriër. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Airedale Terriër fokker of kennel.

Heb je al een Airedale Terriër pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Airedale Terriër het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies