Balinees

Balinees floor
Indonesië

De Balinees is een actieve kat met een opvallend en aanwezig karakter. Hij heeft veel behoefte aan gezelschap, zowel van soortgenoten als van de eigenaar. Belangrijk is dat hij niet te lang alleen gelaten wordt. De Balinees kan goed samenleven met een katvriendelijke hond. Hij heeft een makkelijke vacht.

Slank, rijzig, elegant, soepel en goed gespierd. Middelgroot. Gewicht: 2,5 tot 5 kg.

Rasbeschrijving Balinees

 • Ras afkomst: Indonesië
 • Andere rasnamen: Langharige Siamees, Longhair Siamese, Siamese

Het karakter van de Balinees

Een extroverte, actieve, levendige, nieuwsgierige en speelse kat. Rustiger en minder temperamentvol dan zijn neef de Siamees. Zijn stem klinkt zachter. Hij is dol op gezelschap en heeft er een hekel aan om alleen te zijn. Hij vraagt veel aandacht en genegenheid. De aanwezigheid van een actieve kat, of van een katvriendelijke hond vindt hij prettig. Het is een gevoelige, liefdevolle en erg aanhankelijke kat, zeer gehecht aan zijn baasje. In een tuin kan hij zijn behoefte aan beweging en jagen voldoende uitleven. De verzorging van de vacht is eenvoudig. Wekelijks borstelen en kammen is voldoende. De Balinees verhaart niet veel.

Kleur

Alle kleuren van de Siamees zijn erkend. De kleur van de points moet uniform zijn. Duidelijk contrast tussen de kleur van de points en die van het lichaam. De kittens worden geheel wit geboren. Pas na een jaar heeft de vacht de uiteindelijke kleur bereikt. De C.F.A. erkent slechts vier variëteiten: seal point, blue point, chocolate point en lilac point. De katten die andere kleuren vertonen worden in de Verenigde Staten Javanezen genoemd.

Lichaam

Lang, slank, oosterse bouw. Fijn beendergestel. Stevige spieren.

Hoofd

Middelgroot, lang, driehoekig en met een recht profiel. De schedel is een beetje bolvormig (t) of vlak (u). Vlak voorhoofd. Een fijne snuit. Geen stop of pinch. Lange rechte neus. De kin is van gemiddelde grootte. (t)

Ogen

Middelgrote, amandelvormige, iets schuin staande ogen. Kleur: diepblauw.

Oren

Grote oren, breed aan de basis, puntig en flink uit elkaar staand. Goed behaard en indien mogelijk een plukje haar aan het uiteinde.

Vacht

Halflang, fijn en zijdeachtig. Op het lichaam, de buik en de staart (met pluim) zijn de haren langer. Weinig ondervacht. In Frankrijk wordt geen onderscheid gemaakt tussen de Balinees en de Javanees. In Nederland en België erkent men de Balinees in alle kleurslagen die ook bij de Siamees erkend zijn. De Balinees is een halflanghaar Siamees. Er bestaat ook een halflanghaar Oosters Korthaar. Deze effen gekleurde Balinees noemt men in de Verenigde Staten Javanees. In Nederland en België heeft deze kat de benaming Mandarin gekregen.

Poten

Lang en smal. Lengte in verhouding met het lichaam. Kleine, ovale voetjes met plukjes haar tussen de tenen.

Staart

Erg lang en dun, smal aflopend naar de punt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Balinees past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Balinees past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Balinees

Naam Voorkomend in Nederland
1. Simba
2%
2%
2. Didi
1.3%
1.3%
3. Kyala
1.3%
1.3%
4. Moos
1.3%
1.3%
5. Noortje
1.3%
1.3%

Balinees baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Balinees. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Balinees fokker of cattery.

Heb je al een Balinees kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Balinees het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens