Basset Artésien Normand

Basset Artésien Normand floor
Frankrijk

De Basset Artèsien Normand werd in de negentiende eeuw ontwikkeld door twee beroemde fokkers, Louis Lane en Graaf Le Coulteux de Canteleu, uit de Basset Normand. De Basset Normand had kromme voorbenen en was zwaarder, langzamer en minder actief dan de Basset Artois, een afstammeling van de grote Chien d'Artois. De Basset Artèsien Normand werd met succes in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten geïntroduceerd toen het ras in Frankrijk populair werd. De eerste standaard werd in 1898 geschreven en gewijzigd in 1910 en 1924. Een Basset Artèsien Normand club werd in 1927 opgericht. Lange tijd was dit ras het populairste van de Bassethonden. Tegenwoordig is hij minder populair als jachthond maar wordt hij meer gewaardeerd als gezelschapshond.

Rasbeschrijving Basset Artésien Normand

 • Ras afkomst: Frankrijk

Uiterlijke kenmerken van de Basset Artésien Normand

Jachthond. Gezelschapshond.

Lopende honden

Het karakter van de Basset Artésien Normand

Deze stoere en moedige hond met een groot uithoudingsvermogen is actief en vindingrijk. Hij kan het dichtste gewas binnendringen, maar al te ruig terrein moet worden vermeden vanwege zijn korte benen. Met zijn zeer scherpe reukvermogen en geweldige stem spoort hij het wild op en drijft het voort, vol vertrouwen en zonder zich te haasten. Hij jaagt op klein wild alleen of in meutes. Hij is uitstekend voor konijn en haas en kan ook dienen voor de jacht op vos en wild zwijn. Hij is rustig, opgewekt, vriendelijk en aanhankelijk, en is daardoor een aangenaam gezelschap. Hij heeft een consequente opvoeding nodig, want hij is koppig en vasthoudend.

Kleur

Driekleurig: geelbruin met witte en zwarte mantel. Hoofd voornamelijk met roodachtig bruin bedekt. - Tweekleurig: geelbruin (fawn) en Wit.

Lichaam

Lang in verhouding tot de hoogte. Vrij lange hals met licht keelhuid. Lange borstkas, ovaal in doorsnede. Volle flanken. Licht gewelfde lendenen. Brede en vlakke rug. Afgeronde croupe.

Schofthoogte

30 tot 36 cm.

Gewicht

15 tot 20 kg.

Type

Lopende honden

Hoofd

Botachtig voorkomen. Gewelfde schedel met uitge-sproken achterhoofdsknobbel. Duidelijke stop. Licht gebogen neusbrug. Wangen met één of twee plooien. Bovenlip bedekt onderlip vrijwel geheel.

Ogen

Groot, ovaal en donker. Bindvlies van het onderste ooglid soms zichtbaar. Rustige, vriendelijke uitdrukking.

Oren

Zo laag mogelijk aangezet, smal aan de basis, goed gedraaid (kurkertrekkervormig), zeer lang, soepel, dun en in een punt eindigend.

Vacht

Vlak liggend, kort en dicht, maar niet te fijn.

Poten

Korte, halfkromme voorbenen met huidplooien op de polsen.

Staart

Vrij lang, dik aan de basis en smaller toelopend naar het uiteinde. Als een sabel gedragen, nooit op de rug vallend.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Basset Artésien Normand past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond een voeding op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Basset Artésien Normand past

 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
 • Medium Junior

  Medium Junior

  Je pup is gezond, toch? Of zou hij in deze snelle groeifase ondersteuning voor zijn weerstand nodig hebben? Medium Junior van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de groei van je pup in de eerste 12 maanden te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dermacomfort

  Medium Dermacomfort

  Je hond is gezond, toch? Of zou zijn huid wel wat glanzender mogen? Medium Dermacomfort van ROYAL CANIN® is een speciale gezonde voeding die het behoud van een gezonde huid ondersteunt.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Basset Artésien Normand baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Basset Artésien Normand. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Basset Artésien Normand fokker of kennel.

Heb je al een Basset Artésien Normand pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Basset Artésien Normand het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies