Blauwe Rus

Blauwe Rus floor
Rusland

De Blauwe Rus is levendig en speels maar houdt niet van drukte of lawaai. Hij komt het beste tot zijn recht in een rustig huishouden. De Blauwe Rus is zelfstandig en eenkennig. Hij kan goed als binnenkat worden gehouden maar heeft wel afleiding nodig. Hij heeft een makkelijke vacht.

Slank, sierlijk lichaam. Gewicht: 3 tot 5,5 kg. Dubbele korte vacht.

Rasbeschrijving Blauwe Rus

 • Ras afkomst: Rusland
 • Andere rasnamen: Archangelsk Kat, Blauwe Aartsengel, Maltezer Kat, Noors Blauw, Karthuizer Blauw, Amerikaans Blauw, Russian Shorthair

Het karakter van de Blauwe Rus

Een levendige, sportieve en speelse kat, maar hij houdt van rust en heeft een hekel aan lawaai en drukte. Hij is onafhankelijk, behoedzaam en indien nodig autoritair en duldt geen onderdrukking. Hij is sociaal, maar terughoudend en houdt niet erg van vreemden. Hij is gevoelig, aanhankelijk, vrij eenkennig en zijn stem is heel zacht. De Blauwe Rus kan zich goed aanpassen aan het leven op een flat, maar is ook graag in de tuin, hoewel hij een matige jager is. Hij is seksueel vroeg rijp en het Engelse geslacht schijnt productiever te zijn dan het Amerikaanse. De verzorging is eenvoudig: één keer per week de vacht doorborstelen glanzend maken.

Lichaam

Lang, van het type foreign (n). Beendergestel is fijn tot gemiddeld. Goed spierstelsel.

Hoofd

Kort en wigvormig, met rechte lijnen. Vlakke schedel en voorhoofd. Middellange snuit. Rechte neus, geen stop. Sterke kin.

Ogen

Groot, tamelijk ver uit elkaar staand, amandelvormig (bijna rond, nauwelijks ovaal), iets schuin (u). Kleur: fel groen. Bij de kittens varieert de kleur van geel tot groen (n). De kleur van de ogen heeft zich pas na een jaar ontwikkeld.

Oren

Grote oren, breed aan de basis, naar voren gericht. De uiteinden zijn licht afgerond. De huid van de oren is fijn en doorschijnend, en van binnen nauwelijks bedekt met haren.

Vacht

Korte, dichte en zeer fijne vacht, iets van de huid afstaand, zoals bij pluche. De zachte, zijdeachtige vacht is dubbel met een zeer dichte ondervacht. Egaal, duidelijke blauwgrijze kleur met een zilveren gloed (tipping silver). Bij de kittens zijn tabby spooktekeningen toegestaan. Deze verdwijnen rond de leeftijd van één jaar. De neusspiegel is blauwgrijs en de voetzolen zijn donkerlavendel (t). Bij langdurige blootstelling aan de zon kan de vacht naar bruin toe verkleuren. Zwarte en witte variëteiten, die in Europa en in Nieuw-Zeeland zijn ontwikkeld en erkend door de G.C.C.F., worden niet geaccepteerd door de F.I.Fe en de Amerikaanse organisaties.

Poten

Lang en fijn. Stevige spieren. Voetjes klein, rond (u) of ovaal (t).

Staart

Vrij lang en recht, maar in verhouding tot het lichaam. Tamelijk dik bij de aanzet en taps toelopend naar het dunne uiteinde.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Blauwe Rus past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Blauwe Rus past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Appetite Control Sterilised

  Appetite Control Sterilised

  Je gesteriliseerd/gecastreerd kat is tevreden, toch? Of blijft ze maar zeuren om eten terwijl ze echt genoeg krijgt? Appetite Control Sterilised van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om je kat langer een verzadigd gevoel te geven.

  Bekijk productpagina
 • Sterilised 7+

  Sterilised 7+

  Je gesteriliseerde of gecastreerde kat is gezond, toch? Of zou ze wel wat slanker kunnen? En haar nieren, hoe zit het daarmee? Sterilised 7+ van ROYAL CANIN® is een voeding op maat voor je gesteriliseerde/gecastreerde kat. Het draagt bij aan het behoud van een gezond gewicht en het ondersteunt de nieren.

  Bekijk productpagina
 • Sterilised 37

  Sterilised 37

  Je gesteriliseerde of gecastreerde kat is gezond, toch? Of zou ze wel wat slanker kunnen? Sterilised 37 van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld voor je volwassen gesteriliseerde of gecastreerde kat. Het helpt bij het behoud van een gezond gewicht.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Blauwe Rus

Naam Voorkomend in Nederland
1. Boris
2.2%
2.2%
2. Luna
1.3%
1.3%
3. Igor
1.2%
1.2%
4. Mika
0.8%
0.8%
5. Blue
0.7%
0.7%

Blauwe Rus baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Blauwe Rus. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Blauwe Rus fokker of cattery.

Heb je al een Blauwe Rus kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Blauwe Rus het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens