Border Collie

Border Collie floor
Groot-Brittannië

De Border Collie is superslim, buitengewoon gehecht aan zijn baas en een echte workaholic. Deze schapenhoeder kán niet stilzitten en dat is iets om rekening mee te houden als je hem in huis haalt. De Border Collie is er in een matig langharige en in een kortharige versie.

Rasbeschrijving Border Collie

 • Ras afkomst: Groot-Brittannië

Uiterlijke kenmerken van de Border Collie

Vee- en schapenhoeder. De aangeboren vaardigheden en eigenschappen van dit ras maken hem tot de ideale herdershond, die hij ook moet blijven.

Herdershonden

Het karakter van de Border Collie

"Deze energieke, enthousiaste hond heeft van nature een heel vriendelijk karakter, maar is een vasthoudende werker. Hij is buitengewoon gehecht aan zijn baas. Hij is makkelijk op te voeden, omdat hij oplettend en zeer intelligent is. De Border Collie is gereserveerd tegenover vreemden, maar hij is niet schuw of agressief. Hij heeft een scherp reukvermogen. Maar hij staat bekend om de manier waarop hij zijn ogen gebruikt, waardoor hij schapen aanzet om zich in beweging te zetten en terug te keren. Als hij met zijn baas samenwerkt, kruipt hij tot dicht bij een schaap en staart dit intensief in de ogen, alsof hij het hypnotiseert; dan kruipt hij langzaam vooruit als een jachthond. Bij veehoeder-wedstrijden is de Border Collie het meest vertegenwoordigde ras."

Kleur

In het algemeen bont, met witte kraag, bles en sokken, waarbij de rest van de vacht zwart is. Alle kleuren zijn toegestaan, maar wit mag niet overheersen.

Lichaam

Goed geproportioneerd en atletisch. Krachtige hals. Goed gewelfde ribben. Gespierde lendenen. Diepe en vrij brede borstkas.

Schofthoogte

Reuen: 50-55 cm. Teven: 47-52 cm.

Gewicht

15-20 kg.

Type

Herdershonden

Hoofd

Vrij brede schedel. Krachtige, relatief korte snuit. Duidelijke stop. Zwarte, bruine of donkergrijze neusspiegel, afhankelijk van de kleur van de vacht.

Ogen

Ovaal, ver uit elkaar staand. Bruin, behalve bij de merles, die blauwe ogen kunnen hebben.

Oren

Middelgroot, ver uit elkaar geplaatst en rechtop of half-rechtop gedragen.

Vacht

Er zijn twee variëteiten, met een ruwe vacht, die manen, een broek en een vossenstaart (brush) heeft, en met een gladde vacht. Beide variëteiten hebben een dichte vacht van middelmatige textuur, en een dichte, zachte ondervacht.

Poten

Stevige botten. Ovale voeten. Goed gesloten, gewelfde tenen.

Staart

Middellang. Laag aangezet, enigszins omhoogkrullend aan het eind.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Border Collie past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Border Collie past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Adult

  Medium Dog Neutered Adult

  Is je hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je gecastreerde hond heeft minder calorieën nodig terwijl de eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je middelgrote hond op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Senior Consult Mature

  Medium Dog Senior Consult Mature

  Zou je middelgrote oudere hond wel wat vitaler kunnen? Vanaf 7 jaar kan hij al de eerste ouderdomsverschijnselen krijgen. De dierenarts kan dan een speciale voeding adviseren om de gezondheid van je oudere hond te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Border Collie

Naam Voorkomend in Nederland
1. Max
1.5%
1.5%
2. Luna
1.3%
1.3%
3. Tess
1%
1%
4. Bo
0.9%
0.9%
5. Indy
0.9%
0.9%

Border Collie baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Border Collie. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Border Collie fokker of kennel.

Heb je al een Border Collie pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Border Collie het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies