Brits Korthaar

Brits Korthaar floor
Groot-Brittannië

De Brits Korthaar is een makkelijke en sociale kat, die zich goed aanpast aan mensen, soortgenoten en honden. Hij is er graag bij, maar gedraagt zich zeker niet opdringerig. Zijn ronde kop heeft al veel kattenliefhebbers overgehaald er een aan te schaffen. De vacht is erg dik en vraagt regelmatige verzorging.

Gemiddeld tot groot. Gewicht: 4 tot 8 kg. Lichaam van het type semi-cobby tot cobby (kort en gedrongen), robuust, krachtig en goed gespierd.

Rasbeschrijving Brits Korthaar

 • Ras afkomst: Groot-Brittannië
 • Andere rasnaam: British Shorthair

Het karakter van de Brits Korthaar

Deze kat, die doet denken aan een teddybeer, is rustig, vrolijk, geduldig, evenwichtig en niet overgevoelig. Hij is met z'n gelijkmatige karakter gemakkelijk in de omgang. Hij past zich net zo goed aan in de stad als op het platteland, waar hij zich een matige jager toont. Tegenover andere katten en honden en is hij sociaal, en vaak levendig en speels. Hij is heel aanhankelijk, maar niet opdringerig. Hij is sterk en het duurt twee tot drie jaar voordat hij volwassen is. Zijn puberteit komt vrij laat. Wekelijks borstelen en kammen is voldoende, maar tijdens de rui, waarbij hij veel haar verliest, is het beter om hem dagelijks te borstelen.

De oorsprong van de Brits Korthaar

De Brits Korthaar is een van de oudste gedomesticeerde kattensoorten. Waarschijnlijk namen de Romeinen de voorvaderen van de Brits Korthaar mee vanuit Egypte naar het huidige Groot-Brittannië. Deze katten vermengden zich vervolgens met de inheemse kattensoorten. De afstammelingen ontwikkelden vanzelf een robuust figuur met een dikke vacht, dat goed bestand was tegen het Britse klimaat. Het uiterlijk van de Brits Korthaar is daarna door de eeuwen heen nauwelijks veranderd.

De Brits Korthaar was al die tijd een gewone huiskat. Pas in de 19e eeuw, toen kattenshows in de mode kwamen, werd de mollige muizenvanger een erkende raskat. Toen er na de twee grote wereldoorlogen minder Brits Kortharen waren,begonnen fokkers het ras te kruisen met Perzen. Hierdoor heeft een deel van de Brits Kortharen nu ook Perzisch bloed.

De Brits Korthaar kwam op haar beurt in de jaren 60 in de lijn van de toen bijna uitgestorven Chartreux (of Karthuizer) terecht. Tot in de jaren 90 werd de Brits Korthaar daardoor ook wel Chartreux genoemd. Vandaag de dag hebben beide rassen weer hun eigen oorspronkelijke naam.

Typisch de Brits Korthaar

De lieve, warme en intelligente Brits Korthaar is erg rustig en gereserveerd, maar houdt van gezelschap. Hoewel ze liever niet wordt opgetild of op schoot zit, is ze een echte knuffel. Op de bank tegen je aan kruipen vindt ze heerlijk.

De Brits Korthaar is vrij zelfstandig. Ze is een kat die zich, als ze voldoende afleiding heeft, prima alleen vermaakt. Tegelijkertijd vindt ze het wel heel gezellig om te gaan waar jij gaat en te zijn waar jij bent. En net zoals de meeste katten vindt ook de Brits Korthaar het niet fijn om te lang alleen te zijn.

De Brits Korthaar staat door haar makkelijke karakter vooral bekend als een typische binnenkat, maar je kunt haar zeker ook als buitenkat houden.

Lichaam

Gedrongen en robuust. Brede borst, schouders en heupen. Goed gespierd.

Hoofd

Rond, breed en massief. Volle wangen. Duidelijk getekende snuit met afgeronde contouren. Korte neus, breed, recht en iets opgetrokken. Een lichte glooiing bij de basis maar geen stop. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin is recht.

Ogen

Grote, ronde, ver uit elkaar staande ogen. De kleur is in harmonie met die van de vacht (koper, donkeroranje, blauw, groen, blauwgroen of verschillende van kleur (odd-eyed)).

Oren

Middelgroot, breed aan de basis, afgerond aan de uiteinden. Tamelijk ver uit elkaar staand.

Vacht

Kort, dicht en iets van het lichaam afstaand. De stevige, pluizige textuur geeft de indruk van een natuurlijke beschermlaag. Dikke ondervacht. Er bestaat ook een Brits Langhaar (British Longhair), deze komt voort uit het te sterk inkruisen van de Perzische kat. In Nederland is deze kat niet erkend. Alle kleuren zijn erkend. Bij de Nederlandse onafhankelijke verenigingen wordt geen onderscheid gemaakt tussen de blauwe Brit en de Karthuizer.

Poten

Kort en massief. Sterke beenderen en spieren. Ronde voeten.

Staart

De lengte is gelijk aan 2/3 van de lichaamslengte. Dik bij de aanzet en iets dunner uitlopend naar een ronde punt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Brits Korthaarpakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Brits Korthaarpakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Brits Korthaar past .

Direct aanvragen
 • Sterilised in Gravy

  Sterilised in Gravy

  Is je kat gesteriliseerd of gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de hormoonhuishouding. Het gedrag van je kat en haar behoeften kunnen hierdoor veranderen. Je kat heeft minder calorieën nodig en kan dus met dezelfde voeding opeens dikker worden. Met speciale voeding blijft je kat makkelijker op een gezond gewicht.

  Bekijk productpagina
 • British Shorthair Adult

  British Shorthair Adult

  Je Brits Korthaar is gezond, toch? Of zou zijn robuuste, krachtige bouw niet teveel van zijn gewrichten vragen? British Shorthair Adult van ROYAL CANIN® zijn brokjes die speciaal zijn ontwikkeld voor je volwassen Brits Korthaar. Het helpt gezonde botten en gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Light Weight Care

  Light Weight Care

  Je kat is gezond, toch? Of heeft ze de neiging om aan te komen? Light Weight Care van ROYAL CANIN® helpt de gewichtstoename van je kat te beperken.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Brits Korthaar

Naam Voorkomend in Nederland
1. Luna
1.1%
1.1%
2. Simba
0.8%
0.8%
3. Tommy
0.7%
0.7%
4. Max
0.6%
0.6%
5. Mickey
0.6%
0.6%

Brits Korthaar baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een kat]. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende fokker of cattery.

Heb je al een kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw kat het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens