Dalmatier

Dalmatier floor
Middellandse Zeegebied

De Dalmatische Hond heeft waarschijnlijk een achtergrond als jachthond maar werd vooral bekend als begeleider van rijtuigen. Deze ‘rijst-met-krentenhond’ heeft een prachtig vachtpatroon en een vrolijk karakter. Hij is aanhankelijk en vriendelijk maar kan ook behoorlijk eigenwijs zijn. Dalmatiërs zijn geen wakers. Ze blaffen weinig maar kunnen wel wat terughoudend zijn als ze mensen (nog) niet kennen.In de Verenigde Staten werd de Dalmatische Hond door de brandweer als mascotte geadopteerd. De Disney film 101 Dalmatiërs droeg bij tot de populariteit van het ras.

Rasbeschrijving Dalmatier

 • Ras afkomst: Middellandse Zeegebied
 • Andere rasnamen: Dalmatische hond, Dalmatiër

Uiterlijke kenmerken van de Dalmatier

Gezelschapshond, blindengeleidehond, waakhond.

Verwante rassen

Het karakter van de Dalmatier

De Dalmatische Hond is flink en lenig en heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij werd eerst als trekhond gebruikt en als begeleider van rijtuigen. Hij is rustig, gehoorzaam, aanhankelijk en zeer vriendelijk met kinderen, wat hem tot een uitstekende gezelschapshond maakt. Hij blaft zelden, is niet agressief en is wat gereserveerd tegenover vreemden. Hij een echte gezeldschapshond. Hij heeft een consequente opvoeding nodig, waarmee vroeg begonnen moet worden.

Kleur

Zuiver witte achtergrond. De zwarte variîteit heeft diep-zwarte vlekken; de bruine variîteit heeft leverkleurige vlekken. De vlekken mogen niet in elkaar overlopen, ze moeten rond zijn en goed gedefinieerd, met een diameter van 2 tot 3 cm. Vlekken op hoofd, staart en ledematen moeten kleiner zijn.

Lichaam

Vierkante lichaamsbouw. Middellange, goed gewelfde hals zonder keelhuid. Hoge en brede borstkas. Goed gewelfde ribben. Geprononceerde schoft. Krachtige, rechte rug. Goed gespierde, vrij droge lendenen.

Schofthoogte

Reu: 56 tot 61 cm. Teef: 54 tot 59 cm.

Gewicht

Reu: ongeveer 27 kg.Teef: ongeveer 24 kg.

Type

Verwante rassen

Hoofd

Lang. Platte schedel. Duidelijke stop. Lange, krachtige snuit, die niet toeloopt. Krachtige kaken. Strakke lippen.

Ogen

Middelgroot, ver uit elkaar, rond. Donker in de variîteit met bruine vlekken, tot amberkleurig in de variîteit met leverkleurige vlekken.

Oren

Hoog aangezet, middelgroot, tegen het hoofd aan gedragen. Uiteinden afgerond. Dun, glad en met vlekken bedekt.

Vacht

Kort, hard, dicht en glad.

Poten

Gespierde benen met stevige botten. Ronde, stevige voeten met stevige voetzolen.

Staart

Dik aan de basis, geleidelijk toelopend naar het eind. Licht opwaarts gebogen gedragen, maar nooit gekruld.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Dalmatier past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Dalmatier past .

Bekijk onze rasspecifieke voedingen
 • Obesity Management

  Obesity Management

  Heeft je hond last van overgewicht? Heb je moeite om je hond weer op een gezond gewicht te krijgen? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die je helpt om je hond op zijn ideale gewicht te krijgen en om zijn gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Hepatic Diet

  Hepatic Diet

  Heeft je hond leverproblemen? Is zijn leverfunctie niet optimaal? Bij leverproblemen kan je dierenarts een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren om de leverfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Hepatic (natvoer)

  Hepatic (natvoer)

  Heeft je hond leverproblemen? Is zijn leverfunctie niet optimaal? Bij leverproblemen kan je dierenarts de speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren om de leverfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Dalmatier

Naam Voorkomend in Nederland
1. Luna
1.5%
1.5%
2. Joy
1.2%
1.2%
3. Beau
0.9%
0.9%
4. Bink
0.9%
0.9%
5. Coco
0.9%
0.9%

Dalmatier baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Dalmatier. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Dalmatier fokker of kennel.

Heb je al een Dalmatier pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Dalmatier het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies