Engelse Cocker Spaniël

Engelse Cocker Spaniël floor
Groot-Brittannië

Hij is een afstammeling van de Middeleeuwse Spaniël die in Groot-Brittannië sinds de veertiende eeuw voorkwam en werd gebruikt voor de jacht met netten op vogels. Spaniël komt van het woord l'espainholz. Dit woord is afgeleid uit het oude Frans s'espaignir (=liggen). Hetgeen deze zgn. liggende honden deden om de jagers niet te hinderen bij het uitwerpen van hun netten over de vogels. De Engelse Cocker Spaniël is door de Britse fokkers tot ontwikkeling gekomen. In de achttiende eeuw was de Engelse Cocker Spaniël gespecialiseerd in de jacht op de snip (cocking). In zijn bloedlijnen vinden we een aandeel van de Engelse dwergspaniël. In 1883 werd hij officieel erkend. In diezelfde tijd werd hij voor het eerst in Frankrijk en de Verenigde Staten ingevoerd. De Spaniël Club werd in 1898 opgericht. Het is een zeer populair ras (de meest bekende en verspreide van de Spaniëls), dat momenteel model staat voor de ideale gezelschapshond.

Rasbeschrijving Engelse Cocker Spaniël

 • Ras afkomst: Groot-Brittannië
 • Andere rasnamen: Cocker Spaniël, Cocker, Engelse Cocker Spaniël

Uiterlijke kenmerken van de Engelse Cocker Spaniël

Jachthond. Gezelschapshond.

Spaniels

Het karakter van de Engelse Cocker Spaniël

Hij is krachtig, erg actief, vasthoudend, levendig en een uitstekend jager op pelsdieren en gevogelte op moeilijk terrein. Hij is niet bang voor doornstruiken. Hij heeft een zeer verfijnd reukorgaan en kamt het terrein uit op 10 of 15 meter van de jager. Zijn speuren is gehaast. Na het voor-staan stoot hij het wild aan en jaagt hij blaffende het pelsdier of gevogelte op. Hij is veel ingezet bij de konijnenjacht. Het is een goede Retriever, maar het apporteren van een eend in diep water kan wel eens problemen opleveren. Hij is vrolijk, opgewekt, uitgelaten, vol energie en heeft een sterke persoonlijkheid. Hij is onafhankelijk, maar tegelijkertijd ook aanhankelijk en zachtaardig. Het is een charmante gezelschapshond.

Kleur

Verschillende kleuren. Bij de effen kleuren is wit alleen toegestaan op de borst.

Lichaam

Gedrongen, een vierkante lichaamsbouw. Middellange, gespierde hals zonder keelhuid. Goed ontwikkelde borst. Goed gewelfde ribben. Korte en brede lendenen. Brede, goed bespierde croupe.

Schofthoogte

Reu: 39 tot 41 cm. Teef: 38 tot 39 cm.

Gewicht

12 tot 14,5 kg.

Type

Spaniels

Hoofd

Lang. Goed ontwikkelde, gewelfde schedel. Goed gemarkeerde stop. Vierkante snuit. Sterke kaken. Brede neusspiegel.

Ogen

Donkerbruin of hazelnoot-kleurig, in overeenstemming met de vacht.

Oren

Laag aangezet, lobvormig, dun. Mooie bevedering met lange, rechte, zijdeachtige haren.

Vacht

Vlak, zijdeachtig, nooit `draadachtig', stug of golvend, niet te vol en nooit gekruld. Bevedering op de benen en het lichaam.

Poten

Kort, stevige botten. Ronde., stevige kattenvoeten. Dikke zoolkussentjes.

Staart

Laag aangezet, horizontaal en nooit opgeheven gedragen. Werd vaak gecoupeerd, in Nederland is dit verboden. Het voortdurend kwispelen van de staart vormt een kenmerk van deze hond in actie.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Engelse Cocker Spaniëlpakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Engelse Cocker Spaniëlpakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Engelse Cocker Spaniël past .

Direct aanvragen
 • Mobility C2P+ (natvoer)

  Mobility C2P+ (natvoer)

  Komt je hond niet meer zo makkelijk zijn mand uit? Heeft hij moeite om bij te blijven met uitlaten? Dan kan je dierenarts speciale voeding adviseren die bijdraagt aan de ondersteuning van gezonde gewrichten.

  Bekijk productpagina
 • Urinary S/O (natvoer - blik)

  Urinary S/O (natvoer - blik)

  Heb je het idee dat je hond niet zo makkelijk kan plassen? Bij urinewegproblemen kan je dierenarts een speciale voeding voorschrijven om de urinewegen te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Medium Adult natvoer

  Medium Adult natvoer

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult Wet van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezonde lichaamsbouw.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Engelse Cocker Spaniël

Naam Voorkomend in Nederland
1. Luna
1.6%
1.6%
2. Max
1.4%
1.4%
3. Lady
1.2%
1.2%
4. Sam
1.1%
1.1%
5. Bo
1%
1%

Engelse Cocker Spaniël baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Engelse Cocker Spaniël. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Engelse Cocker Spaniël fokker of kennel.

Heb je al een Engelse Cocker Spaniël pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Engelse Cocker Spaniël het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies