Friese Stabij

Friese Stabij floor
Nederland

Dit Friese ras is vanaf het begin van de negentiende eeuw bekend. Hij stamt mogelijk af van spaniels die door de Spanjaarden naar Nederland zijn geïmporteerd en wellicht met de Drentsche Patrijshond zijn gekruist. De Stabyhoun is buiten Nederland niet erg bekend.

Rasbeschrijving Friese Stabij

 • Ras afkomst: Nederland
 • Andere rasnaam: Byke

Uiterlijke kenmerken van de Friese Stabij

Jachthond. Gezelschapshond.

Continentale Pointers

Het karakter van de Friese Stabij

De Stabyhoun is een goede spoorzoeker, en gedecideerde pointer en een goede retriever. Hij is rustig, vriendelijk en een aanhankelijke gezelschapshond.

Kleur

Zwart, bruin of oranje met witte aftekeningen. Vlekken en menging van kleuren (schimmel) is in de witte gebieden toegestaan.

Lichaam

Krachtige, rechthoekige vorm. Korte, ronde hals zonder keelhuid. Borstkas breder dan diep, zodat de voorbenen vrij ver uit elkaar staan. Goed gewelfde ribben. Buiklijn iets opgetrokken. Rechte, vrij lange rug. Vrijwel vlakke croupe.

Schofthoogte

Ongeveer 50 cm.

Gewicht

15 tot 20 kg.

Type

Continentale Pointers

Hoofd

Fijnbesneden, langer dan breed. Licht gewelfde schedel. Matige stop. Rechte neusbrug. Krachtige snuit, even lang als de schedel. Neusspiegel breed, zwart of bruin, afhankelijk van de kleur van de vacht. Lippen niet over hangend.

Ogen

Middelgroot, rond, donkerbruin in de zwarte variëteit en lichtbruin in de bruine variëteit.

Oren

Laag aangezet, middellang, dicht tegen het hoofd hangend zonder gedraaid te zijn. Haar aan de basis vrij lang, korter naar de einden.

Vacht

Lang en sluik op de romp, iets golvend op de croupe. Kort op het hoofd. Dik op de achterkant van de benen.

Poten

Sterke benen. Ietwat ovale of ronde voeten met dikke voetzolen.

Staart

Lang, tot het spronggewricht reikend, laag gedragen met het laatste derde deel iets omhoog gebogen. Met lang haar bedekt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Friese Stabij past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Friese Stabij past .

 • Hypoallergenic Moderate Calorie

  Hypoallergenic Moderate Calorie

  Is je hond overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen? En moet hij een gezond gewicht behouden? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die de kans op intolerantie voor bepaalde ingrediënten en/of voedingsstoffen vermindert.

  Bekijk productpagina
 • Fibre Response

  Fibre Response

  Heeft je hond last van diarree, of juist meer van verstopping? Je dierenarts kan een speciale voeding van ROYAL CANIN® voorschrijven om de spijsvertering te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Dog Start Urinary-Hypo

  Dog Start Urinary-Hypo

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Friese Stabij

Naam Voorkomend in Nederland
1. Silke
1.7%
1.7%
2. Tjibbe
1.1%
1.1%
3. Max
1.1%
1.1%
4. Bijke
1%
1%
5. Joep
0.8%
0.8%

Friese Stabij baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Friese Stabij. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Friese Stabij fokker of kennel.

Heb je al een Friese Stabij pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Friese Stabij het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies