Hollandse Smoushond

Hollandse Smoushond floor
Nederland

Deze oude Nederlandse stalhond was bijna van de aardbodem verdwenen maar is dankzij een groep vasthoudende hondenliefhebbers teruggefokt. Daarvoor worden – nog steeds – bastaardhonden gebruikt , die lijken op een Smous. Zijn ‘rommelige’ voorkomen geeft de Smous een ongecompliceerde look die perfect aansluit bij zijn aard. Het smoushondje, wat wil zeggen hond van de Joden, kwam vroeger veel voor in Nederland. Hij werd gezien als een 'ruitershond' die het paard en zijn berijder volgde en ratten in de stallen verjoeg. In 1949 werd het laaste nest in het Nederlands Hondenstamboek ingeschreven. Begin jaren zeventig werd door een aantal mensen het initiatief genomen om het ras terug te fokken. Eind jaren zeventig werd het ras opnieuw goedgekeurd door de Raad van Beheer.

Rasbeschrijving Hollandse Smoushond

 • Ras afkomst: Nederland
 • Andere rasnamen: Hollandse Griffon, Hollandse Smous, Smoushond, Heren Stalhond, Smous(je)

Uiterlijke kenmerken van de Hollandse Smoushond

Gezelschapshond.

Smoushond

Het karakter van de Hollandse Smoushond

Hij is vriendelijk, vrolijk en evenwichtig. Hij is een aangename huishond.

Kleur

Uniform geel in al zijn schakeringen, bij voorkeur strogeel. De oren, de snor, de baard en wenkbrauwen zijn donkerder dan de rest van het lichaam.

Lichaam

Sterk. Korte hals. Brede borstkas.Rechte, brede rug. Lichtjes gewelfde ribben. Licht gebogen lendenen. Goed gespierde croupe. Buik weinig opgetrokken.

Schofthoogte

Reuen: 37-42 cm, Teven: 35-40,5 cm.

Gewicht

9-10 kg.

Type

Smoushond

Hoofd

Breed en kort. Gewelfde schedel. Duidelijke stop. Krachtige snuit. Vrij korte kaken. Fijne lippen.

Ogen

Groot, rond en donker. Donkere oogleden.

Oren

Klein, fijn en hoog aangezet, naar voren vallend tot over de kaken.

Vacht

Lichaam: met een lengte van 4-7 cm. Ruw, recht, ruig, niet gekruld of gegolfd. Voldoende ondervacht. Ledematen: halflange haren. Staart: weelderiger zonder pluim. Kop: kort op de schedel, lang aan de kaken. Lange snor, baard en wenkbrauwen.

Poten

Sterke botten. Kleine, ronde voeten. Zwarte nagels.

Staart

Niet gecoupeerd en dan vrolijk gedragen. Indien gecoupeerd ingekort tot op twee derde van zijn lengte.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Hollandse Smoushond past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Hollandse Smoushond past .

 • Mini Adult

  Mini Adult

  Je kleine hond is gezond toch? Of kan hij voor zijn enthousiasme extra energie gebruiken? Speciaal daarvoor hebben we Mini Adult van ROYAL CANIN®.

  Bekijk productpagina
 • Mini Adult 8+

  Mini Adult 8+

  Je kleine hond is gezond, toch? Of zou hij nog wel wat vitaler kunnen, wat levendiger? Vanaf een leeftijd van 8 jaar kan je hond ouderdomsverschijnselen krijgen. Mini Adult 8+ van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om aan zijn veranderde voedingsbehoefte te voldoen.

  Bekijk productpagina
 • Mini Puppy

  Mini Puppy

  Je pup is gezond, toch? Of zou hij in deze snelle groeifase extra natuurlijke weerstand kunnen gebruiken? Mini Puppy van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de groei van je pup met een verwacht volwassen gewicht van 10kg te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Hollandse Smoushond

Naam Voorkomend in Nederland
1. Bram
2.6%
2.6%
2. Max
2.6%
2.6%
3. Pip
2.6%
2.6%
4. Bono
2%
2%
5. Teun
2%
2%

Hollandse Smoushond baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Hollandse Smoushond. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Hollandse Smoushond fokker of kennel.

Heb je al een Hollandse Smoushond pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Hollandse Smoushond het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies