Hoe help ik mijn hond afvallen?

Ongeveer de helft van de honden in Nederland is te zwaar. Als gevolg hiervan kampen veel honden met gezondheidsproblemen. Hoe kun je jouw hond helpen gewicht te verliezen?

Overgewicht bij honden is een veel voorkomend probleem. Ongeveer de helft van de honden in Nederland is te zwaar. Overgewicht heeft invloed op de levensverwachting van je hond en zijn gezondheid. Maar wanhoop niet. Met de juiste voeding, beweging en een voedingsschema kun je je hond helpen afvallen en hem zijn gezonde levensstijl weer teruggeven. 

Obesitas bij honden

Als je hond alleen maar zwaarder wordt en je dierenarts heeft vastgesteld dat je hond overgewicht heeft, is het belangrijk dat je dit serieus gaat nemen. Zijn gewicht heeft veel invloed op zijn algehele gezondheid. Zo heeft hij meer kans op suikerziekte (diabetes mellitus), hart- en vaatziekten, artrose en een verminderde weerstand. En bovenal: hij wordt minder oud. 

Het ras van je hond, zijn leeftijd, genetische afkomst en levensstijl zijn allemaal van invloed op zijn gewicht en of hij een grotere kans heeft om te zwaar te worden. Het is daarom heel belangrijk dat je jouw rol als baasje hierin serieus neemt: jij bent verantwoordelijk voor wat je hond eet en hoeveel hij beweegt. 

Voer je hond volgens een vast schema

Door een vast schema op te stellen op welke tijdstippen je hond wat te eten krijgt, helpt dat jou en je hond zich daaraan te houden. Je dierenarts kan je helpen zo’n schema op te stellen met precies de hoeveelheid voeding die op dat moment gezond is voor jouw hond. Verdeel zijn dagelijkse portie over minimaal 2 maaltijden per dag; zo verdeel je de energietoevoer voor je hond.

Zorg ervoor dat het hele gezin op de hoogte is van het schema en wees met z’n allen sterk om de hond geen tussendoortjes te geven, zeker niet van tafel. Als je je hond altijd op hetzelfde tijdstip, op dezelfde locatie eten geeft, zal de kans op bedelen aanzienlijk kleiner worden. Wil je je hond toch iets geven of belonen tijdens het trainen, geef hem dan brokjes van zijn eigen voeding en breng dat in mindering op zijn dagelijkse portie. 

Kies de juiste voeding

Als je hond af moet vallen, ligt het voor de hand hem gewoon minder voer te geven. Toch is dat niet helemaal verstandig. Als je je hond ineens minder voer geeft, bestaat de kans dat hij bepaalde voedingsstoffen tekort gaat komen en hij kan veelvuldig gaan bedelen of zelfs agressief worden.

Daarom is het aan te raden over te stappen op een voeding die speciaal gemaakt is om je hond af te laten vallen. Deze bestaat uit makkelijk verteerbare eiwitten voor de benodigde energie, maar bevat minder calorieën. Vaak heeft deze voeding ook een speciale formule aan vezels die je hond een voldaan gevoel geeft na zijn maaltijd. 

Als je hond suikerziekte (diabetes mellitus) heeft, wordt vaak een voeding aangeraden met een laag zetmeelgehalte. De voeding bevat specifieke koolhydraten die na de maaltijd geleidelijk door het lichaam worden opgenomen. Geef deze voeding alleen op advies van je dierenarts. 

Hond laten afvallen door bewegen

Afhankelijk van hoeveel je hond te zwaar is, is het belangrijk om hem voldoende beweging te geven. Hoe zwaarder je hond, hoe rustiger je moet opbouwen. Begin liever met meerdere korte wandelingen dan direct een hele lange. Zwemmen en draven naast de fiets zijn goede manieren om je hond te laten bewegen. Let er wel op dat niet alle honden kunnen zwemmen (bijvoorbeeld Bulldogs niet) en let er met fietsen op dat het niet te warm is (<20 graden) en dat je hond op een rustig tempo draaft om zijn gewrichten niet te belasten. 

Door kleine veranderingen door te voeren in je dagelijkse zorg, kun je al snel resultaat zien in het gewicht van je hond, op weg naar een gezonde levensstijl. Begin in elk geval bij je dierenarts en stel samen het ideale streefgewicht vast en wanneer de hond dat ongeveer zou moeten bereiken.

Lees meer