Hoe houd ik mijn hond op een gezond gewicht?

Een gezond gewicht voor je hond betekent een kwalitatief fijner leven en een kleinere kans op gezondheidsklachten die gerelateerd zijn aan overgewicht. Hier volgen wat tips om je hond op een gezond gewicht te houden.

Jij bepaalt wat en hoeveel je hond eet. Het is dus belangrijk dat jij ervan overtuigd bent dat je je hond de juiste hoeveelheid en kwalitatief goede voeding aanbiedt. 

Het kan soms best lastig zijn om die vragende hondenogen te weerstaan als jij zelf iets aan het eten bent. Toch is het aan te raden sterk te blijven en je hond niets te geven. Niet alleen zijn tussendoortjes en menselijk voedsel niet goed voor zijn gezondheid en gewicht, je hond leert ook dat bedelen beloond wordt. 

Wat is een gezond gewicht voor mijn hond?

De beste manier om het juiste gewicht voor jouw hond vast te stellen is door een bezoekje te brengen aan je dierenarts. Afgaande op het ras, geslacht, leeftijd en andere factoren kan zij redelijk goed inschatten wat het ideale gewicht is voor jouw hond. 

Voor baasjes van sommige rassen is het behouden van een gezond gewicht voor hun hond een extra uitdaging te noemen. Beagles, Mopshonden, Labrador Retrievers, Cocker Spaniels, Schotse Terriërs en Sint Bernards hebben aanleg sneller dik te worden. Daarnaast hebben teven een grotere kans op overgewicht, net als honden die gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Zij hebben wel tot twee keer meer kans te zwaar te worden dan honden die nog intact zijn. 

Welke voeding geef ik mijn hond?

Als je hond in gewicht is aangekomen, kun je nu twee dingen doen om hem weer op zijn ideale gewicht te krijgen. Je kunt dezelfde voeding blijven geven in misschien een iets kleinere portie zodat hij mooi op gewicht blijft. Of je kiest voor een voeding met een lagere energiedichtheid, maar met voldoende essentiële voedingsstoffen. Vraag je dierenarts wat wijsheid is en welke hoeveelheid je het best kunt geven om je hond op een mooi en gezond gewicht te krijgen. 

De energiedichtheid en het caloriegehalte is bepalend voor de hoeveelheid voeding die je hond mag hebben. Zorg ook dat de voeding een matig vetgehalte heeft en hoogwaardige eiwitten bevat om de spiermassa te behouden. Een kwalitatief goede voeding bevat ook een speciale formule aan vezels zodat je hond al snel een voldaan gevoel heeft na zijn eten. 

Houd je aan het voedingsschema

De beste kans van slagen om je hond op een gezond gewicht te houden is als jij je als baasje netjes houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding. Geef je hond elke dag op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats, uit dezelfde bak zijn voeding en hij zal zich aanpassen aan dat ritme. Door hem dan geen tussendoortjes te geven, verklein je de kans op bedelen of zeuren om eten buiten zijn voedingstijden om. Wil je je hond toch iets geven of hem belonen tijdens een training, doe dat dan met brokjes van zijn eigen voeding en breng dat in mindering op zijn dagelijkse portie.

Het is ook aan te raden je hond ongeveer 1 keer per maand te wegen om zo zijn gewicht goed in de gaten te houden. Zo kun je snel ingrijpen als hij aankomt. 

Met een consequent voedingsschema en de discipline om geen of weinig tussendoortjes te geven, heb je een goede kans dat je hond op een gezond gewicht blijft en dus een goede kwaliteit van leven heeft en houdt.

 

Lees meer