Heeft mijn hond een allergie?

Als je hond een gevoelige huid heeft, kan hij wat vaker jeuk hebben of krabben. Dit kan duiden op een allergie. Maar is dat het ook? Hoe werkt een allergie eigenlijk en wat zijn de symptomen?

Honden zijn vatbaar voor een gevoelige huid en zij kunnen een allergie ontwikkelen voor bepaalde voedingsstoffen in hun dieet of zaken uit de omgeving. Voordat je naar je dierenarts gaat, zijn er een aantal dingen die je zelf eerst kunt onderzoeken en eventueel uit kunt sluiten.

Wat is een allergie bij honden?

Een allergische reactie wordt veroorzaakt door een specifiek element – inwendig of uitwendig – het zogeheten allergeen. Het kan zijn dat alleen jouw hond die allergie heeft voor dat specifieke element, maar het kan ook zijn dat een heel ras, een bepaalde leeftijd of bepaalde populatie vaker last heeft van dat ene element.

De allergische reactie wordt getriggerd door het immuunsysteem, die overactief en abnormaal reageert op iets waar een andere hond geen reactie op vertoond.

Wat zijn veelvoorkomende allergieën bij honden?

Er zijn een aantal factoren waar honden vaker allergisch voor blijken te zijn. Bijvoorbeeld voor vlooienbeten. Als de huid van jouw hond heftiger dan normaal reageert op een vlooienbeet, hebben we het over een allergie. Dit kan ook gebeuren bij de beet van andere parasiet. Maar honden kunnen ook allergisch reageren op pollen of huisstofmijt, net als mensen!

Daarnaast zijn sommige honden overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen, welke uitmonden in een allergie. De oorzaak is vaak histamine dat veel voorkomt in het eiwit van dierlijke voeding en in sommige granen. Als je hond hier gevoelig voor is, merk je dat meestal via zijn huid.

Wat zijn de symptomen van een allergie bij een hond?

Het gedrag van je hond zal veranderen als hij een allergische reactie heeft. Hij zal meer gaan krabben en bijten; op een specifieke plek, maar misschien ook over het hele lichaam. Onderzoek je hond dan. Kijk of je - net als bij mensen – rode of geïrriteerde, droge of geschilferde plekken tegenkomt.

Heeft mijn hond een allergie?

Als je je hond met dit soort klachten meeneemt naar de dierenarts, zal zij verschillende testen uitvoeren om vast te stellen of dit echt om een allergie gaat of dat de jeuk misschien veroorzaakt wordt door iets anders, dat wellicht eenvoudiger te behandelen is. Als eerste zal je dierenarts kijken of je hond misschien vlooien of andere parasieten heeft, aangezien dit één van de meest voorkomende oorzaken is voor jeuk en onbehagen. Ook zal je dierenarts testen op verschillende infecties en jou vragen stellen over de symptomen die jij eerder hebt waargenomen. Om uit te sluiten of je hond een voedselallergie heeft, zal je dierenarts wellicht vragen om je hond een aantal weken op een specifieke voeding te zetten en zijn gedrag nauwkeurig te monitoren. 

Tot slot kan je dierenarts een allergietest uitvoeren waarbij je hond getest wordt op atopie of gevoeligheid voor bepaalde stoffen. Krijgt je hond een jeukerige huid, ontstekingen tussen zijn tenen, op de voorpoten of in de oren, dan heeft hij een allergie.

Hoe bescherm ik mijn hond tegen een allergie?

Als je hond inderdaad allergisch is, kun je je dierenarts om advies vragen hoe je je hond zo goed mogelijk tegen die allergie beschermt. Vaak helpt een specifiek dieet de overgevoeligheid te reduceren.Speciale voeding voor honden met een allergie bevat heel makkelijk verteerbare eiwitten van bronnen die meestal geen allergische reacties veroorzaken. Deze voeding bevat ook omega 3 en 6 vetzuren om de huid extra te voeden. Wil je er zeker van zijn dat je hond niet reageert op zijn dieet, overweeg dan een hypoallergene voeding.

Heb je een hond met een gevoelige huid, wees dan extra voorzichtig met hem in bad te stoppen en gebruik een speciale shampoo voor de gevoelige hondenhuid. Zo tast je zo min mogelijk de talg in de huid aan; de talg produceert een beschermlaagje, een laagje dat jouw hond extra hard nodig heeft. Vraag je dierenarts eventueel om advies.

Lees meer