Heeft mijn hond huidproblemen?

Honden kunnen last hebben van huidaandoeningen die pijn, jeuk en ontstekingen veroorzaken. Wat zijn de symptomen van huidaandoeningen en wat kun je doen om je hond hierbij te ondersteunen?

Sommige rashonden zijn gevoeliger voor huidproblemen dan andere honden. Als jouw hond last heeft van huidproblemen kun je hem op verschillende manieren ondersteunen.

De huid beschermt je hond

De huid van je hond is de eerste barrière tussen zijn organen, spieren en skelet en de omgeving – binnen en buiten. Het is het grootste orgaan dat je hond rijk is; samen met zijn vacht beslaat de huid zo’n 12% van zijn totale lichaamsgewicht. De huid beschermt je hond tegen ziekteverwekkers, slaat vetten, water en vitaminen op en hier eindigen de gevoelige zenuwuiteinden. De huid zorgt ervoor dat je hond niet te veel water verliest, zodat hij niet uitdroogt, en regelt de lichaamstemperatuur. De huid van je hond scheidt ook talg uit, een olieachtige substantie die een laagje over de huid legt. Dit laagje beschermt je hond door de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in balans te houden en voorkomt tevens dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Dit laagje zorgt er ook voor dat de pH-waarde van je honds huid optimaal blijft waardoor hij geen irritatie ervaart als zijn omgeving verandert.

De huid van je hond is een belangrijk filter tussen zijn lichaam en de omgeving en moet dus goed verzorgd worden.

Symptomen van huidproblemen bij je hond

De symptomen van huidproblemen bij een hond verschillen niet zoveel van die bij een mens. Ook een hond kan een droge, geïrriteerde of rode huid hebben. Vaak is het te zien aan de vacht die er extra droog of juist heel vettig uit ziet, hij kan overmatig haar verliezen en misschien losse huidschilfers (roos) hebben. Krabt of bijt je hond veelvuldig, dan zijn dat de eerste symptomen die kunnen duiden op een huidaandoening.

Sommige hondenrassen hebben een bepaalde huidconditie die mogelijk extra aandacht nodig heeft. Het is belangrijk dat jij dat als baasje weet. Bulldogs en Mopshonden bijvoorbeeld hebben vaker last van bacteriën en schimmels die achterblijven in hun huidplooien. Ook Duitse Herders, Dalmatiërs, Mini-Schnauzers en Shih Tzus staan bekend om hun gevoelige huid. Vraag je dierenarts dus altijd even of jouw rashond aanleg heeft voor huidproblemen en wat je eventueel kunt doen om je dier dan te ondersteunen.

Waarom krijgt een hond huidproblemen?

Sommige huidproblemen worden veroorzaakt of verergerd door factoren van buitenaf. Honden die bijvoorbeeld veel buiten zijn, komen meer in aanraking met ongedierte en parasieten. Als deze bijten, kan dat een ontsteking veroorzaken. Ook is het belangrijk voorzichtig te zijn met je hond in bad doen. Zorg dat je een geschikte shampoo gebruikt. Doe je dat niet, dan kan de huidtalg van je hond worden aangetast en die talg beschermt de huid van je hond nu juist.

Huidproblemen kunnen ook ontstaan als je hond bepaalde voedingsstoffen niet goed kan hebben. Zo kan je hond een allergische reactie hebben op bepaalde bestanddelenin zijn voeding. Een allergische reactie kan zich uiten in de vorm van jeuk, roodheid en ontstekingen op de huid. Als je hond gevoelig is voor huidproblemen, kan zijn voeding heel belangrijk zijn!

Om de huid van je hond in goede conditie en gezond te houden, heeft hij een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen nodig, waaronder de essentiële vetzuren omega 3 en omega 6. Andere voedingsstoffen die belangrijk zijn, zijn zink en koper. Deze houden de huidcellen gezond en zorgen voor een gezonde vacht. Tot slot is het belangrijk hoogwaardige eiwitten - die makkelijk verteerbaar - zijn te geven. De huid en vacht van je hond nemen wel 30% van de totale eiwitten-inname op, dus het is belangrijk dat het de juiste zijn!  

Je kunt je hond prima ondersteunen om zijn huid en vacht gezond en in een goede conditie te houden, door te kiezen voor een hoogwaardige en uitgebalanceerde voeding. En natuurlijk zelf alert te zijn op factoren van buitenaf. Heb je vragen over de huid en vacht van je hond, aarzel dan niet om je dierenarts even te contacten.

 

 

Lees meer