Heeft voeding invloed op de huid van mijn hond?

Als het grootste orgaan van zijn lichaam is de huid van je hond het eerste verdedigingssysteem tegen irritaties van buitenaf. De beste voeding, samengesteld in de juiste balans qua voedingsstoffen, is een belangrijke stap in de bijdrage van een goede gezondheid.

De huid van je hond is het grootste orgaan van zijn lichaam en speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen irritaties van buitenaf. De voeding van je hond heeft een groot effect op de huid en of deze gezond en effectief functioneert.

De huid en vacht van je hond

De huid en vacht van je hond beslaat ongeveer 12% van zijn totale lichaamsgewicht. Het is een ontzettend belangrijk orgaan als het gaat om de gezondheid en de ontwikkeling van je dier. De huid bestaat uit drie lagen, allen met een andere functie:

  • De opperhuid, oftewel het epidermis, vormt de eerste barrière tegen irritaties van buitenaf
  • De lederhuid, oftewel het dermis, geeft de huid zijn elasticiteit en bescherming,
  • De onderhuid, oftewel het hypodermis, is rijk aan vetten en heeft een isolerende functie

De huid biedt je hond bescherming tegen omgevingsfactoren en parasieten. Daarnaast beschermt de huid tegen vochtverlies, regelt het de lichaamstemperatuur en vormt de huid de basis voor de vacht. De huid en vacht van je hond hebben daarom een goede verzorging nodig om de algehele gezondheid van je dier te waarborgen.

Welke huidproblemen kun je bij de hond verwachten?

Eén van de specifieke problemen bij honden, is de aantasting van de slijmlaag die op de huid ligt. De laag wordt aangemaakt door de talg uit de huid en bevat nuttige bacteriën die de hond beschermen tegen irriterende factoren van buitenaf. Deze slijmlaag voorkomt dat slechte bacteriën, die irritaties en huidproblemen kunnen veroorzaken, zich kunnen vermenigvuldigen. Hoewel deze laag belangrijk is voor externe huidproblemen, wordt deze gedeeltelijk gevoed en gevormd van binnenuit. Hier speelt het dieet van je hond een belangrijke rol in.

Lees meer