Hoe ondersteun ik de spijsvertering van mijn hond?

Een gezond en goed functionerend spijsverteringsstelsel heeft veel invloed op het gedrag en welzijn van je hond. Maar wat houdt een gezond spijsverteringsysteem nu precies in en hoe merk je het als er problemen zijn?

Je hond helpen zijn spijsverteringssysteem gezond te houden, betekent dat hij blij, vrolijk en gezond door het leven kan gaan. Maar hoe ‘ziet’ een gezond spijsverteringsysteem er dan eigenlijk uit?

Hoe werkt het spijsverteringsysteem bij je hond?

In het gehele spijsverteringsysteem van je hond wordt voedsel verteerd en worden er belangrijke voedingsstoffen uit de voeding geabsorbeerd. Eén van de belangrijkste organen in dit proces is de dunne darm. Vanwege de geplooide wand ontstaat er een groot oppervlak waar de voedingsstoffen met behulp van spijsverteringsappen en enzymen verteerd en opgenomen worden. Vetten, vitamines, koolhydraten en mineralen worden hier uit de voeding gehaald. De vertering van eiwitten eindigt in de dunne darm, deze is al in de maag gestart.

Dan heb je nog de microflora, oftewel de ‘goede’ bacteriën die bijdragen aan een gezond en goedwerkend spijsverteringsysteem. De microflora wordt onder andere gereguleerd door een aantal lichaamssappen en door de voeding van je hond. In de dunne darm wordt deze flora ondersteund door cellen van het immuunsysteem die reageren op lichaamsvreemde stoffen of ‘foute’ bacteriën.

Een gezond en goed werkend spijsverteringsysteem heeft de juiste balans aan ‘goede’ bacteriën, goed werkende immuuncellen en reageert goed op de voeding van je hond.

Symptomen van een niet goed werkend spijsverteringsysteem

Als je hond last heeft van zijn spijsverteringsysteem, bijvoorbeeld veroorzaakt door een infectie, of een chronische aandoening, merk je dat aan de hand van een of meerdere van de volgende symptomen:

  • Overgeven
  • Diarree of obstipatie
  • Gewichtsverlies
  • Verandering in zijn eetgedrag
  • Droge, doffe en breekbare vacht

Als de immuuncellen niet goed werken, kan het zijn dat het lichaam van de hond gaat reageren op bepaalde voedselbestanddelen of op de ‘goede bacteriën’ die gewoon thuishoren in het darmstelsel van je hond. Dit kan leiden tot chronische darmproblemen zoals bij IBD. Het kan gebeuren dat je hond dan ineens zijn normale voeding niet meer kan verteren.

Hoe beïnvloed voeding het spijsverteringsstelsel van je hond?

Wat je hond eet is van invloed op zijn hele lichaam, inclusief zijn spijsvertering. Een speciaal op jouw hond afgestemde voeding kan heel veel doen voor zijn gevoelige spijsverteringsysteem. Voeding bevat prebiotica die kunnen helpen de balans in de microflora van de darmen op orde te houden. Prebiotica zijn koolhydraten, die goed zijn voor het algehele spijsverteringssysteem van je hond.

Eiwitten moeten hoogwaardig zijn en makkelijk verteerbaar zodat je hond alle energie kan gebruiken voor celvernieuwing. Als ze makkelijk verteerbaar zijn, belasten ze het spijsverteringstelsel minder. Honden met een voedselallergie hebben vaak een allergie tegen bepaalde eiwitten zoals rund, kip of lam.

Honden hebben ook een bepaalde balans van vezels nodig. Een teveel aan vezels overbelast het spijsverteringsysteem en een tekort kan leiden tot diarree of obstipatie. Een hoogwaardige voeding heeft een juiste balans van vezels die de darmen van je hond op een juiste manier ondersteunen.

Tot slot hebben het ras, de leeftijd, grootte en levensstijl allemaal invloed op het spijsverteringstelsel van je hond. Het is daarom geen overbodige luxe op gezette tijden advies in te winnen bij je dierenarts of je je hond nog wel de juiste voeding geeft, passend bij zijn levensfase.

Lees meer