Wat zijn de gezondheidsrisico’s van overgewicht bij mijn hond?

Ongeveer de helft van de honden in Nederland heeft overgewicht. Overgewicht vergoot het risico op gezondheidsproblemen en verlaagt de levensverwachting. Welke risico’s loopt je hond als hij te zwaar is?

Overgewicht is niet alleen een probleem bij mensen; ook onze honden zijn vaak te zwaar. Ongeveer de helft van alle honden in Nederland heeft last van overgewicht. Overgewicht betekent dat je hond een groter risico loopt op verschillende chronische en levenslange aandoeningen en dat zijn kwaliteit van leven vermindert. 

Wanneer heeft mijn hond overgewicht?

Je hond is te zwaar als hij 15-20% meer weegt dan zijn ideale gewicht of als het niet mogelijk is zijn ribben te voelen met je vlakke hand met lichte druk. Het ras, zijn genetische aanleg, leeftijd, geslacht, levensstijl, dieet en of hij gecastreerd/gesteriliseerd is, zijn allemaal van invloed op zijn gewicht en de kans op overgewicht. 

Zo hebben teven meer aanleg om te dik te worden en hebben gecastreerde/gesteriliseerde honden twee keer meer kans op overgewicht ten opzichte van honden die nog intact zijn. Gedragsproblemen met betrekking tot voeding en je eigen voedingsgedrag zijn uiteraard ook van wezenlijk belang. 

Welke risico’s loopt een hond met overgewicht?

Als je hond te zwaar is, heeft hij een grotere kans op onder andere:

  • Een verlaagde levensverwachting
  • Hart- en ademhalingsproblemen
  • Suikerziekte (diabetes mellitus)
  • Een verminderde functie van het immuunsysteem, dus grotere kans op infecties en ziektes
  • Gewrichtsproblemen zoals artrose
  • Urinewegstenen 

Waarom ontstaan gezondheidsproblemen bij overgewicht?

Als je hond overgewicht of obesitas heeft, gaat het lichaam van je hond de energie uit zijn voeding opslaan als vet in plaats van de voedingsstoffen te gebruiken. Dit komt omdat hij meer energie binnenkrijgt dan dat hij gebruikt. Het vet hoopt zich onder meer op rondom de organen, waardoor deze minder goed gaan functioneren. Met name voor de lever kan dit serieuze problemen geven. Door een toenemende druk op de bloedvaten, neemt de kans op hart- en vaatziekten ook toe. 

Daarbij: als je hond zwaarder wordt en hij dus meer gewicht moet dragen, wordt bewegen ook steeds zwaarder. Hij kan last krijgen van zijn gewrichten die het extra gewicht niet goed kunnen dragen. Dit kan eindigen in een vicieuze cirkel, waarin je hond steeds minder wil bewegen, steeds meer aankomt en nog minder wil bewegen.  

Hoe kun je je hond met overgewicht helpen?

De eerste stap die je kunt zetten is die richting je dierenarts. Zij kan vaststellen hoeveel overgewicht je hond heeft en welke acties er nodig zijn om hem weer op zijn ideale gewicht te krijgen. Het is belangrijk dat jij je als baasje realiseert dat jij een grote en cruciale rol speelt in het weer gezond krijgen van je hond. Dat betekent dat je je consequent moet houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding en je niet moet laten verleiden tot het geven van tussendoortjes aan je hond. 

Als je hond weer afvalt, zal hij weer meer plezier krijgen in zijn leven, bewegelijker worden en gezonder zijn. Daarmee vergroot je zijn kwaliteit van leven en verhoog je zijn levensverwachting.

Lees meer