Tips voor het baasje met een oudere hond

Jouw hond is alweer een dagje ouder. Dat brengt veranderingen met zich mee. Wij geven je wat tips voor zijn oude dag.

Ouderdom is niet altijd zichtbaar

Hoewel je het aan de buitenkant niet altijd ziet, is je hond vanaf zo’n 7 jaar senior (grote rassen zelfs vanaf 5 jaar). Hij loopt dan meer risico op gezondheidsproblemen. Ga daarom regelmatig op controle bij de dierenarts. Let ook op veranderingen in activiteit, eetlust, drinken, vacht en gewicht.

Voeding speciaal voor jouw oudere hond

Wanneer honden ouder worden, verandert ook hun voedingsbehoefte. Ongemerkt kan bijvoorbeeld de gezondheid van de nieren en gewrichten achteruit gaan. Of je hond komt aan omdat hij minder actief wordt en zijn voeding meer energie levert dan hij gebruikt. Lees hier meer over voeding voor oudere honden.

Beweging blijft belangrijk

Ook als je hond wat minder actief wordt, blijft beweging belangrijk. Zo blijven de spieren behouden. Ook helpt het de hond op gewicht te blijven. Overgewicht betekent extra belasting van de gewrichten en brengt bovendien andere gezondheidsrisico’s met zich mee.

Houd rekening met zijn gewrichten

Wilde spelletjes, scherpe bochten, lopen in mul zand, snelle stops en traplopen kunnen belastend zijn voor de gewrichten. Probeer dit te beperken. Heeft jouw hond gewrichtsproblemen ? Regelmatig bewegen blijft belangrijk, maar beperk de duur van de wandeling. Vraag je dierenarts om advies.

Zorg dat hij voldoende rust krijgt

Geef de hond een rustige en zachte slaapplek, ergens waar hij de boel in de gaten kan houden maar niet in het looppad of op de tocht ligt.

Besteed aandacht aan verzorging

Doe regelmatig zelf een gezondheidscontrole. Controleer bijvoorbeeld de huid en vacht, zijn ogen en oren, gebit, nagels en gewicht. Ga daarnaast een of twee keer per jaar op Seniorenconsult bij de dierenarts.

Houd rekening met de temperatuur

Honden kunnen slecht hun hitte kwijt. En oude honden lopen nog meer risico op oververhitting. Houd je oudere hond met warm weer rustig. Speel geen drukke spelletjes, maak kortere wandelingen en houd hem binnen tijdens de warmste uren. Laat je hond nooit in de auto, ook niet in de schaduw of met het raam open. Oudere honden kunnen ook sneller last hebben van de kou (en van hun gewrichten tijdens de kou).

ROYAL CANIN® producten

Vanaf ongeveer 7 jaar – grote rassen zelfs vanaf 5 jaar – is jouw hond senior. Hij krijgt dan een andere voedingsbehoefte. Ook kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Met een speciaal aangepaste voeding help je jouw hond zo gezond mogelijk ouder worden.

Bekijk de voedingen
Senior voeding hond