Waarom schilfert de huid van mijn hond?

Je hond heeft jeuk, krabt regelmatig en heeft een schilferige huid. Je hond lijkt wel een soort roos te hebben! Hoe komt dat en wat kun je ertegen doen?

Honden kunnen net als mensen last hebben van schilferende huid. Omdat honden veel meer haar hebben dan wij, kan een schilferende huid bij hen een veel vervelendere aandoening zijn dan voor ons. Het kan zelfs een indicatie zijn voor een groter, dieperliggend probleem.

Wat is huidschilfering bij honden?

Als de huid van de hond schilfert is dat indicatie dat er iets mis is met de huid. De huid gaat extra nieuwe huidcellen aanmaken. Deze komen er aan de buitenkant weer vanaf; schilfering. De huid heeft meer moeite bacteriën tegen te houden waardoor deze kan gaan ontsteken, jeuken en stinken.

Hoe herken je huidschilfering bij je hond?

De huid van je hond ziet er droog en mogelijk geïrriteerd of zelfs rood uit. Er zullen witte schilfers in zijn vacht plakken, die je ook terug zult vinden in zijn mand of op jouw kleding. Afhankelijk van hoe ernstig de huidschilfering van je hond is , kun je ook wat korstjes op de huid aantreffen, meer haarverlies, kale plekken en je hond krabt mogelijk meer dan normaal.

Hoe ontstaat huidschilfering bij mijn hond?

Essentiële vetzuren, zoals omega 3 en 6 vetzuren, zijn nodig om de huid van je hond gezond te houden. Je hond kan deze vetzuren niet zelf aanmaken en dus moet hij ze voldoende aangeboden krijgen in zijn voeding. Ook eiwitten zijn heel belangrijk; de huid en vacht van je hond gebruiken ongeveer 30% van de dagelijkse hoeveelheid eiwitten die je hond binnenkrijgt om te groeien en zich te ontwikkelen. Tot slot is vitamine A een belangrijk bestandsdeel; dit bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen en talg.

Schilfering kan ook veroorzaakt worden door de omgeving waarin de hond zich bevindt. Veel hondenrassen hebben hun normale rui-periode, maar als zij in ruimtes verblijven waar het constant warm of koud is, kan dit van invloed zijn op hun huid en de olieproductie verstoren, waardoor dan een soort roos ontstaat. Als je hond bijvoorbeeld veel in een warme ruimte verblijft, kan dit zijn huid uitdrogen.

Huidschilfering kan ook een gevolg zijn van de aanwezigheid van parasieten. Bijtende of bloedzuigende luizen en vachtmijt (cheyletiella) kunnen schilfers veroorzaken óf eruit zien als schilfers omdat zij in de vacht leven en de huid irriteren. Hierdoor gaat je hond krabben, waarmee hij zijn huid beschadigd. Met name de vachtmijt veroorzaakt huidschilfering, wat weer leidt tot jeuk, ontstekingen en zelfs haaruitval. 

Hoe pak ik schilfering bij mijn hond aan? 

Als je merkt dat je hond aanhoudend last heeft van huidschilfers, jeuk, overmatig krabben of andere huidproblemen, is het verstandig je dierenarts te raadplegen. Hoewel huidschilfering een veelvoorkomend probleem is, kan je dierenarts een ernstiger, dieperliggend probleem (huidaandoening) eventueel uitsluiten. Na wat tests en een grondig onderzoek kan je dierenarts dan de juiste behandeling aanraden.  

Zelf kun je ook iets doen om de huid van je hond te ondersteunen:

  • De omgevingstemperatuur redelijk stabiel houden.
  • Je hond voeding geven welke rijk is aan voedingstoffen die de huid en vacht ondersteunen.
  • Geschikte hondenshampoo gebruiken – mensenshampoo is niet geschikt, aangezien onze huid een hogere zuurgraad heeft. Zelfs de ‘zachtste mensenshampoo’ kan de hondenhuid uitdrogen.

Lees meer