Wat voer ik mijn hond na een operatie?

Een operatie en het herstel kunnen een stressvolle periode zijn voor jou en je hond. Soms moet je hond wat extra aansterken; dus wat kun je hem dan het beste voeren?

Een operatie is natuurlijk altijd spannend, zowel voor jou als voor je hond. En net als mensen, hebben ook honden na een operatie tijd nodig om bij te komen en te herstellen. Het is dan wel fijn als ze een voeding krijgen die het spijsverteringsstelsel extra ondersteunt en rijk is aan eiwitten en energie om het herstel te bevorderen. Wat kun je je hond het beste voeren nadat hij een operatie heeft ondergaan?

Wat is de beste manier om je hond te voeren na een operatie?

Het hangt natuurlijk af van de operatie die je hond heeft ondergaan. Je dierenarts zal een advies geven over de beste manier waarop je je hond de komende dagen kunt voeren. Als je hond bijvoorbeeld geopereerd is aan een onderdeel van zijn spijsverteringssysteem, kan het zijn dat hij tijdelijk gevoerd moet worden met behulp van sondevoeding. Zijn voeding komt dan direct in zijn maag. Als je hond sondevoeding krijgt, zal de samenstelling ook anders zijn. Het zal bestaan uit vloeibaar voedsel, natte voeding of geweekte brokken. Alles kan zolang de sonde maar niet verstopt raakt.

Het kan ook zijn dat je hond wel gewoon mag eten, maar in kleinere porties. Je dierenarts zal je hierin adviseren.

Je kunt nog meer doen voor de hond. Je kunt zijn eten en waterbak hoger zetten. Op deze manier doet de zwaartekracht zijn werk en zakt zijn eten en water direct via de slokdarm naar de maag. Kleine honden kunnen gevoerd worden terwijl je ze vasthoudt en ze dus verticaal rechtop eten. Dit verkleint de kans dat de hond het eten weer opgeeft.

Wat voer je je hond na een operatie?

Het is belangrijk dat je het advies van je dierenarts opvolgt. Elke hond kan een aangepast voedingsadvies krijgen na een ingreep. Zo kan het zijn dat je hond veel vocht tot zich moet nemen. Drinkt je hond niet graag, biedt hem dan eens een ijsblokje aan

Vaak wordt een wat vettere voeding geadviseerd; extra vetten geven de hond energie om aan te sterken zonder extra veel te hoeven eten. Vet kan ook het spijsverteringsstelsel van slag brengen, dus luister goed naar het advies van de dierenarts.

Soms krijgt je hond een extra rijke voeding. Vraag goed aan je dierenarts hoeveel en hoe vaak je de nieuwe voeding moet geven. Dit om te voorkomen dat je hond een teveel aan voedingsstoffen binnen krijgt en zijn spijsverteringsstelsel overbelast raakt.

Een operatie en het herstel kunnen een pittige tijd zijn, voor jou en je hond. Door je dierenarts om een goed voedingsplan te vragen, herstelt de hond het snelst en hoef jij je geen zorgen te maken of je hond wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Lees meer