Wat voor voeding geef ik mijn oudere hond?

Naarmate je hond ouder wordt, veranderen zijn voedingsbehoeften. Hoe weet je nu of je de juiste voeding aan je hond geeft?

Opgroeiende pups, actieve volwassenen en oudere honden hebben allemaal andere voedingsbehoeften. Om je hond zo gezond mogelijk te houden is het daarom belangrijk een voeding te geven die past bij de fase en leeftijd van je hond.

Voedingsbehoeften van een oudere hond

Ouder wordende honden hebben totaal andere voedingsbehoeften dan een opgroeiende pup en zelfs anders dan van een volwassen hond. Een kwalitatief goede voeding helpt je hond gezond oud te worden. Naast voeding is bewegen natuurlijk essentieel; zo behoudt hij zijn spiermassa en blijft hij netjes op gewicht.

Als je hond ouder wordt, is de kans groot dat hij ook iets minder actief wordt. Dit betekent dat hij minder energie verbruikt en dus ook minder nodig heeft. Soms beweegt je hond minder omdat hij artrose (gewrichtsproblemen) heeft. Ga er niet zomaar vanuit dat je hond minder beweegt omdat hij ouder wordt. Laat je dier altijd nakijken door de dierenarts en vraag of het verstandig is om zijn voeding aan te passen om zo overgewicht te voorkomen. Het is sowieso aan te raden een ouder wordende hond regelmatig te wegen om zo zijn gewicht goed te monitoren en de dierenarts zo nu en dan een bezoek te brengen voor een algehele gezondheidscheck.

Welke voedingsstoffen heeft een oudere hond nodig?

Met het ouder worden, wordt ook het spijsverteringssysteem ouder en dus iets minder actief. Welke voedingsstoffen zijn juist goed voor een oudere hond?

  • Meer vitamine C en E

Vitamine C en E zijn antioxidanten, die je hond helpen te beschermen tegen stoffen die slecht zijn voor zijn lichaam.

  • Kwalitatief goede eiwitten

Oudere honden verbruiken hun eiwitten wat minder effectief dan jongere honden, simpelweg omdat zijn spijsverteringssysteem het minder goed aankan. Het is daarom aan te raden je oudere hond kwalitatief betere eiwitten aan te bieden, die zeer goed verteerbaar zijn.

  • Hogere dosis van de spoorelementen ijzer, koper, zink en magnesium

Deze voedingsstoffen helpen de huid en vacht in goede conditie te houden. De huid is de eerste barrière tegen onder andere bacteriën en daarom essentieel om deze in goede conditie te houden.

  • Iets meer vezels

Door je hond een iets vezelrijkere voeding te geven, verklein je de kans op obstipatie (verstopping), iets waar ouder wordende honden vaker last van hebben omdat ze minder bewegen. Daarnaast is het belangrijk dat je hond goed blijft kauwen op zijn brokken. Zorg daarom dat je een passende brok geeft, passend bij de grootte of het ras van jouw hond.

Welke voeding geef ik mijn oudere hond?

Als een hond driekwart van zijn levensverwachting heeft behaald, spreken we van een oude hond. Over het algemeen is dat bij kleinere honden rond de leeftijd van 10-12 jaar en bij grotere honden rond de 7-8 jaar. 

Bereikt jouw hond deze leeftijd dan is het verstandig zijn voeding hierop aan te passen. Met een aangepaste voeding ondersteun je:

  • Het immuunsysteem

Met de voedingsstoffen beta-caroteen, vitamine E en C en mineralen zoals zink, ondersteun je het immuunsysteem. Zo verklein je de kans op ziektes en infecties.

  • De huid en vacht

Bernagie olie heeft een positief effect op de elasticiteit van de huid en zink helpt de vacht in goede conditie te houden.

  • De gewrichten

Glucosamine, chondroïtine en de vetzuren EPA en DHA zijn goed voor de ondersteuning van de gewrichten. Veel honden krijgen last van hun gewrichten (artrose) als ze ouder worden.

Niet alle honden worden op dezelfde manier oud. Een gezonde hond wordt anders oud dan een hond die al zijn hele leven last heeft met zijn gezondheid. Voor elke hond geldt dat naar mate hij ouder wordt, het belangrijk is om zijn voeding daarop af te stemmen en om regelmatig een gezondheidscheck te doen bij je dierenarts.

Lees meer