Borstelen van de hond

Het borstelen van je hond is voor velen een noodzakelijk kwaad. Maar het is ook een goede manier om een band met je hond op te bouwen. Maar welke borstel gebruik je nu waarvoor en wanneer? Dit hangt erg af van je hond; langharig, kortharig, met ondervacht of zonder?

Functies borstelen

Borstelen heeft verschillende functies. Borstelen is nodig bij het verharen en het voorkomen van klitvorming, maar zorgt ook voor huidmassage, het verwijderen van vuil en huidschilfertjes en de talgverdeling. Om je hond een gezonde, glanzende en niet jeukende vacht te geven is borstelen van groot belang.

Korte vacht

Honden met een korte vacht verharen ongeveer twee keer per jaar. Ze hoeven minder vaak geborsteld te worden dan honden met een lange vacht. Je kortharige hond borstel je één keer per twee weken. Voor het borstelen van een korte vacht gebruik je bij voorkeur een rubberen borstel.

Langharige vacht

Honden met een lange vacht moeten minimaal één keer per week geborsteld worden maar bij slecht weer vaker. Gebruik hiervoor een kam met middel tot grove tanden en een borstel met ijzeren pennen. Let op dat deze pennen niet te hard zijn zodat je de hond geen pijn doet.

Een ondervacht?

Honden met een ondervacht vragen de meeste verzorging. Minimaal één à twee keer per week borstelen is een must. Zeker als het slecht weer is. Gebruik hiervoor een kam en een borstel met ijzeren pennen. Om het vuil bij deze honden echt goed te verwijderen, is wassen de beste oplossing.

Lees meer