Schrokken oftewel ‘nieuw record bak leegeten’!

Schrokken is het té gulzig en snel eten, een eigenschap die vervelende gevolgen kan hebben. Maar wat zijn de gevolgen van schrokken? Hoe kan ik het proberen te voorkomen? Twee belangrijke vragen voor iedereen die een hond heeft die elke keer weer zijn eigen record “bak leegeten” probeert te verbreken.

Wanneer kan schrokgedrag ontstaan?

Op zeer jonge leeftijd als pups in een nest uit één bak gevoerd worden. Ze moeten snel zijn voordat broertjes of zusjes de bak voor hun neus leegeten. Of op latere leeftijd als meerdere dieren tijdens het eten aanwezig zijn en de hond “bang” is dat een ander dier zijn voer wil opeten.

Spijsverteringsproblemen

Schrokken heeft een nadelige invloed op de spijsvertering, omdat de brokken vaak heel in de maag terecht komen. Ook kan de hond tijdens het schrokken lucht naar binnen happen wat winderigheid als gevolg kan hebben. Ook voor het gebit is het beter als de hond goed op de brokken kauwt.

Maagtorsie

Schrokken kan leiden tot maagtorsie; Hierbij draait de maag in de buikholte om zijn as, waardoor de toe- en afvoerwegen worden geblokkeerd terwijl de vertering (gasvorming!) doorgaat.
Verschijnselen :

  • Verhoogde speekselproductie
  • Loos braken
  • Uitzetten buikholte

Raadpleeg direct een dierenarts. Het is levensbedreigend en vereist met spoed deskundige hulp.

Lees meer