Ierse Setter

Ierse Setter floor
Ierland

De Ierse Setter komt in twee variëteiten voor: eenkleurig rood, en rood en wit. Tegen de negende eeuw had de rode variëteit de rood-witte variëteit vrijwel geheel verdrongen, waardoor sommigen dachten dat de laatste was uitgestorven. Rond 1920 werd een poging gedaan om de rood-witte variëteit weer nieuw leven in te blazen, waardoor er weer belangstelling voor ontstond. In 1885 werd de eerste standaard voor de Ierse Setter gepubliceerd. In 1906 werd de Ierse Setter Club opgericht. De mooie Ierse Setter is zo populair als gezelschapshond dat vaak wordt vergeten dat hij een uitstekend jager is. De FCI erkent de twee variëteiten als aparte rassen.

Rasbeschrijving Ierse Setter

 • Ras afkomst: Ierland
 • Andere rasnaam: Ierse Setter De Ier

Uiterlijke kenmerken van de Ierse Setter

Jachthond. Gezelschapshond.

Britse en Ierse Setters

Het karakter van de Ierse Setter

De Ierse Setter is energiek, levendig en onafhankelijk. Hij heeft een zeer goed reukvermogen en is snel, maar zijn zoekgebied is kleiner dan van de Pointer. Hij is flexibel en staat vastberaden voor. Hij is gespecialiseerd in houtsnip en patrijs. De Ierse Setter is zeer aanhankelijk en een uitstekende gezelschapshond. Hij heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig.

Kleur

Mahoniekleurige setter: goudkleurig mahonie, zonder een spoor zwart. Witte aftekeningen op borst, hals of tenen, kleine vlekken op voorhoofd of smalle bles op neusbrug of hoofd zijn toegestaan.

Lichaam

Goed geproportioneerd. Zeer gespierde, niet te dikke hals, zonder keelhuid. Borstkas van voren gezien smal, zo diep mogelijk. Goed gewelfde ribben. Gespierde, iets gewelfde lendenen. Rechte, goed gespierde rug. Brede en krachtige croupe.

Schofthoogte

Rood-wit: Reu: 62 tot 66 cm. teef: 57 tot 61 cm. Rood: Reu: 57 tot 70 cm. Teef: 54 tot 67 cm.

Gewicht

20 to 25 kg.

Type

Britse en Ierse Setters

Hoofd

Lang, droog en zonder zwaarte. Ovale schedel. Geprononceerde achter-hoofdsknobbel. Duidelijke stop. Vrij vierkant snuit. Lippen niet overhangend. Neusspiegel mahoniekleurig, bruin of zwart. Hoofd iets breder bij de rood-witte variëteit en zonder duidelijke achterhoofdsknobbel.

Ogen

Niet te groot, donkerbruin.

Oren

Laag aangezet, middelgroot, dun, in een plooi tegen het hoofd hangend. Op ooghoogte aangezet bij de rood-witte variëteit.

Vacht

Kort op hoofd en voorkant van de benen. Elders middellang, vlak, niet golvend of krullend. Lange, zijdeachtige bevedering op ooreinden, lang en fijn op achterkant van de benen. Mooie bevedering op de buik.

Poten

Lange, goed gespierde, pezige benen met flinke botten. Kleine, zeer stevige voeten met veel haar tussen sterke, gesloten en gebogen tenen.

Staart

Vrij laag aangezet, middellang, dik aan de basis, toelopend naar het eind. Evenwijdig met de ruglijn of lager gedragen. Mooie bevedering.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Ierse Setterpakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Ierse Setterpakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Ierse Setter past .

Direct aanvragen
 • Maxi Ageing 8+ natvoer

  Maxi Ageing 8+ natvoer

  Al is hij wat ouder, je grote hond is gezond toch? Of zou zijn uitstraling wat vitaler kunnen? Met Maxi Ageing 8+ Wet van ROYAL CANIN® ondersteun je het gezond ouder worden van je hond.

  Bekijk productpagina
 • Relax Care Maxi

  Relax Care Maxi

  Je hond is gezond, toch? Of is hij wel eens gespannen in een veranderende omgeving? Relax Care Maxi van ROYAL CANIN® is een speciale gezonde voeding die je hond helpt zich ontspannen te voelen.

  Bekijk productpagina
 • Dental Care Maxi

  Dental Care Maxi

  Je hond is gezond, toch? Of zouden zijn gebit meer aandacht kunnen krijgen? Dental Care Maxi van ROYAL CANIN® is een speciale gezonde voeding die het gebit verzorgt en tandsteenvorming helpt te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Ierse Setter

Naam Voorkomend in Nederland
1. Asterix
1.4%
1.4%
2. Frodo
1.4%
1.4%
3. Luna
1.4%
1.4%
4. Pablo
1.4%
1.4%
5. Pien
1.4%
1.4%

Ierse Setter baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Ierse Setter. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Ierse Setter fokker of kennel.

Heb je al een Ierse Setter pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Ierse Setter het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies