Ierse Water Spaniel

Ierse Water Spaniel floor
Ierland

De prachtige ‘pruik’ is het eerste dat opvalt aan de Ierse Water Spaniel. Deze vrolijke krullenbol is het gewend om zelfstandig te werken op zwaar terrein. Enige eigengereidheid is hem niet vreemd. Toch is hij trouw aan zijn baas en zet hij zijn intelligentie graag in om voor die baas te werken. Als die het tenminste vriendelijk vraagt.

Rasbeschrijving Ierse Water Spaniel

 • Ras afkomst: Ierland
 • Andere rasnaam: Ierse Water Spaniel

Uiterlijke kenmerken van de Ierse Water Spaniel

Jachthond.

Waterhonden

Het karakter van de Ierse Water Spaniel

Hij heeft groot uithoudings-vermogen, is dynamisch, actief, levendig, vasthoudend en heeft een zeer fijn reukvermogen. Hij is bijzonder geschikt voor de jacht op wilde vogels (zoals eenden). Hij voelt zich zowel thuis in het struikgewas als in het water. Hij speurt gehaast en snel. Hij blaft niet op het wild. Voor sommigen kan hij heel lief en vriendelijk zijn, maar hij heeft toch vaak een moeilijk karakter. Hij moet consequent worden opgevoed.

Kleur

Donker leverkleurig met een voor het ras kenmerkende paarsachtige of fluweelachtige schijn, ook wel roodbruin genoemd.

Lichaam

Compact. Sterke, vrij lange hals. Brede borst. Goed naar achter gedragen ribben. Korte, brede rug. Diepe, brede lendenen.

Schofthoogte

Reu: 53 tot 58 cm. Teef: 51 tot 56 cm.

Gewicht

22 tot 26 kg.

Type

Waterhonden

Hoofd

Sterk, maar langgerekt. Gewelfde schedel, bedekt met kuif van lange krullen in slierten, gezicht glad. Geleidelijke stop. Lange, sterke, vierkante snuit. Donker leverkleurige neusspiegel.

Ogen

Middel- tot donkerbruin, amberkleurig.

Oren

Laag aangezet, zeer lang, tegen de wangen hangend, bedekt met lange gedraaide krullen.

Vacht

Dikke, dichte vaste kroeskrullen. Vettige haren. Bevedering aan de benen.

Poten

Stevige botten. Grote, bijna ronde voeten.

Staart

Laag aangezet, kort, recht, dik aan de basis en naar de punt dunner wordend. Recht gedragen, onder het niveau van de rug. Bij de basis dient acht tot tien centimeter te zijn bedekt met dichte krullen, die plotseling ophouden. De rest is kaal of bedekt met fijne rechte haren.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Ierse Water Spaniel past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Ierse Water Spaniel past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Junior

  Medium Dog Neutered Junior

  Is je jonge hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je pup heeft minder calorieën nodig terwijl zijn eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je pup op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Adult

  Medium Dog Neutered Adult

  Is je hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je gecastreerde hond heeft minder calorieën nodig terwijl de eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je middelgrote hond op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Ierse Water Spaniel

Naam Voorkomend in Nederland
1. Ganache
14.3%
14.3%
2. Loeloe
14.3%
14.3%
3. Melvyn
14.3%
14.3%
4. Peach
14.3%
14.3%
5. Teun
14.3%
14.3%

Ierse Water Spaniel baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Ierse Water Spaniel. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Ierse Water Spaniel fokker of kennel.

Heb je al een Ierse Water Spaniel pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Ierse Water Spaniel het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies