Ierse Water Spaniël

Ierse Water Spaniël floor
Ierland

De prachtige ‘pruik’ is het eerste dat opvalt aan de Ierse Water Spaniël. Deze vrolijke krullenbol is het gewend om zelfstandig te werken op zwaar terrein. Enige eigengereidheid is hem niet vreemd. Toch is hij trouw aan zijn baas en zet hij zijn intelligentie graag in om voor die baas te werken. Als die het tenminste vriendelijk vraagt.

Rasbeschrijving Ierse Water Spaniël

 • Ras afkomst: Ierland
 • Andere rasnaam: Ierse Water Spaniël

Uiterlijke kenmerken van de Ierse Water Spaniël

Jachthond.

Waterhonden

Het karakter van de Ierse Water Spaniël

Hij heeft groot uithoudings-vermogen, is dynamisch, actief, levendig, vasthoudend en heeft een zeer fijn reukvermogen. Hij is bijzonder geschikt voor de jacht op wilde vogels (zoals eenden). Hij voelt zich zowel thuis in het struikgewas als in het water. Hij speurt gehaast en snel. Hij blaft niet op het wild. Voor sommigen kan hij heel lief en vriendelijk zijn, maar hij heeft toch vaak een moeilijk karakter. Hij moet consequent worden opgevoed.

Kleur

Donker leverkleurig met een voor het ras kenmerkende paarsachtige of fluweelachtige schijn, ook wel roodbruin genoemd.

Lichaam

Compact. Sterke, vrij lange hals. Brede borst. Goed naar achter gedragen ribben. Korte, brede rug. Diepe, brede lendenen.

Schofthoogte

Reu: 53 tot 58 cm. Teef: 51 tot 56 cm.

Gewicht

22 tot 26 kg.

Type

Waterhonden

Hoofd

Sterk, maar langgerekt. Gewelfde schedel, bedekt met kuif van lange krullen in slierten, gezicht glad. Geleidelijke stop. Lange, sterke, vierkante snuit. Donker leverkleurige neusspiegel.

Ogen

Middel- tot donkerbruin, amberkleurig.

Oren

Laag aangezet, zeer lang, tegen de wangen hangend, bedekt met lange gedraaide krullen.

Vacht

Dikke, dichte vaste kroeskrullen. Vettige haren. Bevedering aan de benen.

Poten

Stevige botten. Grote, bijna ronde voeten.

Staart

Laag aangezet, kort, recht, dik aan de basis en naar de punt dunner wordend. Recht gedragen, onder het niveau van de rug. Bij de basis dient acht tot tien centimeter te zijn bedekt met dichte krullen, die plotseling ophouden. De rest is kaal of bedekt met fijne rechte haren.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Ierse Water Spaniël past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Ierse Water Spaniël past .

 • Renal (natvoer - portie)

  Renal (natvoer - portie)

  Heeft je hond nierproblemen? Is zijn nierfunctie niet optimaal? Bij nierproblemen kan je dierenarts de speciale dieetvoeding Renal van ROYAL CANIN® aan je hond voorschrijven om de nierfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Relax Care Wet

  Relax Care Wet

  Je hond is gezond, toch? Of is hij wel eens gespannen in een veranderende omgeving? Relax Care Wet van ROYAL CANIN® is een speciale gezonde natvoeding die je hond helpt zich ontspannen te voelen.

  Bekijk productpagina
 • Urinary S/O Moderate Calorie

  Urinary S/O Moderate Calorie

  Heb je het idee dat je hond niet zo makkelijk kan plassen? Bij urinewegproblemen kan je dierenarts een speciale voeding voorschrijven om zijn urinewegen te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Ierse Water Spaniël

Naam Voorkomend in Nederland
1. Ganache
14.3%
14.3%
2. Loeloe
14.3%
14.3%
3. Melvyn
14.3%
14.3%
4. Peach
14.3%
14.3%
5. Teun
14.3%
14.3%

Ierse Water Spaniël baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Ierse Water Spaniël. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Ierse Water Spaniël fokker of kennel.

Heb je al een Ierse Water Spaniël pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Ierse Water Spaniël het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies