Japanse Bobtail

Japanse Bobtail floor
Japan

De Japanse Bobtail is een opvallende verschijning door zijn uitgesproken karakter en zijn korte staart. Hij is levendig en heeft een sterke persoonlijkheid waar je niet omheen kunt. De Japanse Bobtail heeft veel behoefte aan aandacht. De vacht is makkelijk te verzorgen.

Middelgroot. Goed gespierd lichaam, eerder lang en slank dan massief gebouwd. Staart is als een pompon. Gewicht: 2,5 tot 4 kg.

Rasbeschrijving Japanse Bobtail

 • Ras afkomst: Japan
 • Andere rasnamen: Chrysant Kat, Japanse Stompstaart Kat

Het karakter van de Japanse Bobtail

Levendig, extravert, onafhankelijk, nieuwsgierig, met een sterke persoonlijkheid zoals alle Oosterse katten. Niet altijd vriendelijk tegenover soortgenoten. Honden worden meestal genegeerd. Zeer speels en goed gezelschap voor kinderen. Hij is 'spraakzaam' en 'zingt' met zachte stem. Zeer aanhankelijk en erg gehecht aan zijn baas. De Japanse Bobtail is zeer evenwichtig en door zijn goede karakter past hij zich zowel aan op leven in een appartement als aan een buitenleven. Het zijn sportieve jagers, verzot op water. De vachtverzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt. Ruit weinig.

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan behalve chocolate, lilac en colourpoint. Drie- en tweekleurige dieren genieten de voorkeur. De Mi-Kè (driekleurige poezen: zwart, rood en wit) worden het meest gewaardeerd. Duidelijke en scherp begrensde aftekening, de kleuren moeten egaal zijn.

Lichaam

Lang, slank met een goed ontwikkeld spier-stelsel zonder echter de indruk te wekken dat de kat zwaar gebouwd is.

Hoofd

Lijkt lang, met fijn besneden trekken. Het heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek met zachte belijning. Hoge en goed zichtbare jukbeenderen. Volle kaken zijn toegestaan bij niet-gecastreerde katers. Een pinch. Lange, goed gebouwde neus met een lichte stop ter hoogte van de ogen of er net onder. Vrij brede snuit, noch puntig noch plat, die zich afrond met een lichte break ter hoogte van de snorharen. Goed te onderscheiden snorhaarkussentjes (u).

Ogen

Groot, ovaal, goed open staand. In zijaanzicht lijken ze schuin te staan. Hun kleur is in harmonie met de vachtkleur.

Oren

Groot, rechtopstaand, goed uit elkaar staand, nooit naar buiten gericht. In rust geven ze de indruk naar voren gebogen te zijn.

Vacht

"Kort of halflang, zacht, zijdeachtig maar zonder echte ondervacht. - Kortharig; - Halflangharig tot langharig. Een kraag kan aanwezig zijn."

Poten

Lang, dun maar niet teer noch fragiel. De achterpoten zijn duidelijk langer dan de voorpoten. Ovale voeten.

Staart

"De staart mag maximaal 5-8 cm lang zijn; volledig uitgestrekt kan hij evenwel een lengte van 10-13 cm bereiken. De botten zijn stevig, hard en bijna met elkaar vergroeid (behalve aan de basis). De staart kan uit één of meerdere delen opgebouwd zijn; in dit laatste geval is hij opgekruld en geknikt. De haren zijn er langer en dikker dan op de rest van het lichaam en geven de indruk van een pompon (t), of 'een chrysant'."

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Japanse Bobtail past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Japanse Bobtail past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Japanse Bobtail

Naam Voorkomend in Nederland
1. Speedy
10.5%
10.5%
2. Color
5.3%
5.3%
3. Danthe
5.3%
5.3%
4. Garfield
5.3%
5.3%
5. Gonzo
5.3%
5.3%

Japanse Bobtail baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Japanse Bobtail. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Japanse Bobtail fokker of cattery.

Heb je al een Japanse Bobtail kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Japanse Bobtail het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens