Hoe help ik mijn kat afvallen?

Ongeveer de helft van de katten in Nederland is te zwaar. Als gevolg hiervan kampen veel katten met gezondheidsproblemen. Hoe kun je jouw kat helpen gewicht te verliezen?

Overgewicht bij katten is een veel voorkomend probleem. Ongeveer de helft van de katten in Nederland is te zwaar. Overgewicht heeft invloed op de levensverwachting van je kat en haar gezondheid. Maar wanhoop niet. Met een gedegen afvalschema, bereikt 80-90% van de katten haar streefgewicht. 

Het juiste dieet om je kat af te laten vallen

Er zijn drie belangrijke principes bij het laten afvallen van jouw kat: het in mindering brengen van het aantal calorieën dat ze binnenkrijgt, zorgen dat ze minder hongergevoel heeft en essentiële voedingsstoffen op de juiste manier uitbalanceren. Zo voorkom je dat ze een tekort aan voedingsstoffen krijgt, toch een voldaan gevoel heeft en tegelijkertijd gewicht verliest. 

Je kat gewoon minder voedsel geven is niet verstandig. Er bestaat dan een kans dat ze bepaalde voedingstekorten krijgt. 

Een goede voeding heeft juist een hoger eiwitgehalte zodat haar spiermassa intact blijft en je kat toch een voldaan gevoel heeft, ondanks een kleiner portie eten. Er zit minder vet in de voeding, maar weer meer mineralen en vitamines. Deze voeding heeft ook voedingsstoffen die de gewrichten ondersteunen, zodat ze goed en graag blijft bewegen. Natuurlijk worden er ook voedingsstoffen toegevoegd die haar helpen een gezonde huid en vacht te behouden.

 Een dieetvoeding die je kat helpt om op haar ideale gewicht te komen bestaat uit een uitgebalanceerde formule en heeft speciale vezels om je kat een voldaan gevoel te geven. Dit verkleint de kans dat je kat om meer eten gaat vragen en brengt jou dus niet in de verleiding haar toch nog maar een beetje meer te geven. Dit vergroot de kans op succes!  

Wat ook helpt is je kat extra waterbronnen aan te bieden. Zorg dat er verschillende grote bakken water verspreid door het huis staan, zodat je kat regelmatig drinkt. Drinken helpt de vertering. 

Verander het eetgedrag van je kat

Om je kat echt af te laten vallen is het belangrijk dat je je als baasje houdt aan de richtlijnen op de verpakking of het advies van je dierenarts. Gebruik daarom altijd een keukenweegschaal of een maatbeker om precies de hoeveelheid voeding af te wegen/meten. De meeste katten krijgen brokvoeding. Deze is rijk aan energie; je geeft je kat al snel te veel. Door je netjes aan de voorgeschreven hoeveelheid te houden, is de kans op een succesvol gewichtsverlies groter.

Het is aan te raden je kat verdeeld over de dag meerdere kleine porties te geven. Zo verdeel je de energie-inname gedurende de dag. Geef je kat geen tussendoortjes of restjes van tafel. Dit verhoogt haar calorie-inname aanzienlijk en verstoort haar dieet. 

Vraag je dierenarts hoeveel je kat ongeveer per week af mag vallen; het mag namelijk niet te snel gaan! Als je kat te snel af valt, bestaat de kans dat ze een tekort krijgt aan bepaalde voedingsstoffen. Ook kan dit leiden tot leverproblemen. 

Krijg je kat in beweging

Afhankelijk van hoeveel overgewicht je kat heeft, is het al dan niet lastig om haar in beweging te krijgen. Maar bewegen is essentieel als je je kat gewicht wilt laten verliezen. 

Stimuleer je kat te bewegen door verdeeld over de dag een aantal keren met haar te spelen met een hengeltje of een balletje. Begin met 2 keer per dag 2 minuten en bouw dit rustig uit. Ook kun je verschillende hoogtes voor haar creëren waar ze haar brokjes moet halen of waar ze naar toe moet om lekker te slapen. Je kunt ook voedselspelletjes (zoals een voerbal) met haar doen. Bouw dit rustig op zodat ze niet gefrustreerd raakt. 

Hoe behoud je een gezond gewicht

Als je kat eenmaal haar streefgewicht behaald heeft, is het natuurlijk wel zo fijn als je haar ook op dat gewicht kunt houden. Blijf je kat met enige regelmaat wegen (minimaal 1 x in de 6 maanden) en onderneem direct actie als ze 5% aankomt. Als je je kat weegt, zorg dan dat je altijd dezelfde weegschaal gebruikt. 

Hier volgen nog wat tips:

  • Zorg dat je kat in beweging blijft
  • Houd haar op de dieetvoeding; dit verkleint te kans dat ze weer aankomt.
  • Hou je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding
  • Ga eens per jaar naar je dierenarts voor een algehele gezondheidscheck. 

Met het juiste afvalprogramma, is de kans groot dat je je kat weer haar gezonde gewicht terug kunt geven. Dit maakt dat je kat zich vrijer kan bewegen en gezonder door het leven kan gaan.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer