Urinewegproblemen bij de kat: wat kan je eraan doen?

Urinewegproblemen komen vaak voor bij de kat. Wij geven je tips voor de gezonde urinewegen van jouw kat.

Zorg voor een gezond gewicht van jouw kat

Katten met overgewicht hebben vaker last van blaasgruis. Test hier of jouw kat een gezond gewicht heeft of vraag jouw dierenarts om advies.

Drinken is belangrijk

De meeste katten zijn slechte drinkers. Daardoor raakt de urine geconcentreerd. Dit kan de kans op het ontstaan van blaasgruis vergroten. Hier lees je tips om jouw kat meer te laten drinken.

Stimuleer de kat meer te bewegen

Katten die niet zo actief zijn, hebben vaker urinewegproblemen dan actievere katten. Daag je kat uit om haar jachtinstinct te gebruiken, bijvoorbeeld door brokjes door het huis te verstoppen of gebruik te maken van speeltjes.

Verminder stress in de omgeving

Katten zijn gevoelig voor stress en dit kan invloed hebben op urinewegproblemen. Zorg dat jouw kat genoeg beschutte plekjes heeft. Daarnaast kunnen feromonen een geruststellende werking hebben op een kat. Vermoed je dat jouw kat last heeft van stress, neem dan contact op met de dierenarts voor advies.

Geef de kat natvoeding

Natvoeding zorgt voor extra vochtopname en vochtopname is belangrijk bij urinewegproblemen.

Meer over de voordelen van natvoeding lees je in dit artikel.

Kattenbakmanagement

De kat wil graag rustig toiletteren op een schone kattenbak. Zorg daarom voor voldoende kattenbakken en zet deze op een rustige plaats. Meer tips over kattenbakmanagement vind je hier.

Voeding met een S/O Index

Sommige ROYAL CANIN® veterinaire voedingen hebben een S/O Index. Dit verdunt de urine en bevat een lagere concentratie aan mineralen die de bouwstenen van blaasgruis zijn.

Vraag jouw dierenarts om advies over wat jij zelf kunt doen bij urinewegproblemen.

Artikelen

Wij verbeteren het assortiment ROYAL CANIN® Urinary Diet

ROYAL CANIN® Urinary Diet is een assortiment speciaal ontwikkelde dieetvoedingen ter ondersteuning van de urinewegen van jouw kat of hond. Dit assortiment is sinds kort verbeterd: de samenstelling van de voeding is geoptimaliseerd en de voedingen hebben een nieuwe verpakking gekregen. Daarnaast hebben we een aantal nieuwe voedingen toegevoegd aan ons assortiment. 

Ontdek het assortiment ROYAL CANIN® Urinary Diet.


Bekijk de voedingen  
Urinewegproblemen kat