10% korting en gratis verzending met ons abonnement.

Lees meer

Is het verstandig een poes te laten castreren/steriliseren?

Veel katteneigenaren vragen zich af of het verstandig is om hun vrouwelijke kat te laten castreren/steriliseren. Is het een veilige ingreep en wat houdt de operatie precies in? In dit artikel leggen we uit wat castreren/steriliseren is, hoe het in zijn werk gaat en wat het effect kan zijn op de gezondheid en het gedrag van uw kat.  
Jonge kat liggend op een onderzoekstafel terwijl hij wordt onderzocht door een dierenarts.
Over het algemeen heeft het castreren/steriliseren van de kat positieve gevolgen op het gedrag en de gezondheid en leidt de ingreep zelden tot complicaties.

Wat is castreren/steriliseren?

Sterilisatie van de kat wordt niet zo vaak toegepast. Feitelijk is steriliseren alleen het onklaar maken/onderbreken van de zaad(m)- of eileider(v). In de praktijk worden vrijwel alle dieren, dus zowel mannelijke als vrouwelijke katten gecastreerd. Castreren betekent namelijk dat de voortplantingsorganen, bij mannetjes zijn dit de testikels en bij vrouwtjes de eierstokken (en eventueel baarmoeder), worden verwijderd. In de volksmond wordt het onvruchtbaar maken van een poes vaak nog sterilisatie genoemd, maar feitelijk is het dus een castratie. Vandaar dat wij altijd naar de ingreep verwijzen als castratie/sterilisatie. 

Hoe werkt een castratie/sterilisatie?

Castratie/sterilisatie van kat moet worden uitgevoerd door een dierenarts en houdt in dat uw kat een operatie ondergaat. Haar eierstokken en soms ook de baarmoeder worden verwijderd. Ze is dan niet meer vruchtbaar en door het wegnemen van haar eierstokken, nemen ook haar hormonen af. Ze zal daarom ook niet meer krols worden. Katers zullen dus ook minder tot geen interesse meer hebben in de poes. 

Kat met een kraag die binnen zit

Wanneer kan ik mijn kat laten castreren/steriliseren?

Ongeacht of het om mannelijke of vrouwelijke katten gaat, castreren/steriliseren van de katwordt bij voorkeur rond de puberteit gedaan. Voor poezen betekent dit dat ze 6 tot 7 maanden oud zijn. Vrouwelijke kittens hebben hun eerste krolsheid doorgaans als ze 6 maanden oud zijn. U kunt dit merken aan ander gedrag, zoals veel miauwen, tegen uw benen of meubels aan wrijven en een paringshouding aannemen (voorpoten laag, achterhand omhoog) wanneer hun rug wordt aangeraakt.

De meeste kittens worden gecastreerd rond de puberteit. Vaak worden poezen voor hun eerste krolsheid gecastreerd/gesteriliseerd en dat is voor de meeste katten rond de leeftijd van 6 maanden. Uw dierenarts kan u adviseren over wat het beste tijdstip is voor uw kitten. In België in het verplicht om kittens te laten castreren/steriliseren rond de leeftijd van 5 maanden.

Moet ik mijn kat laten steriliseren?

In Nederland mag zelf beslissen of u uw kat laat castreren/steriliseren. Het is belangrijk om te weten dat castratie/sterilisatieover het algemeen voordelen biedt. Zo heeft de ingreep vaak een positieve uitwerking op de gezondheid van de poes en kan het haar levensduur aanzienlijk verlengen. We zetten een aantal belangrijke punten voor u op een rij.

Afbeelding om gezondheid te laten zien

Gezondheid

Poezen die niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn hebben op latere leeftijd meer kans op melkkliertumoren en baarmoederinfecties. Poezen kunnen er zelfs aan overlijden.
Afbeelding van een huis om welvaart weer te geven

Welzijn

Krolsheid is niet altijd fijn voor een poes. Ze wordt onrustig en als ze buiten loopt, kan ze belaagd worden door ongecastreerde katers. Daarbij is het niet altijd eenvoudig om voor de geboren kittens een fijn thuis te vinden. 
Afbeelding van een hand en een hart

Veiligheid

Ook kan er een karakterverandering na sterilisatie van uw kat plaatsvinden. Door hun krolsheid en onrust kan het zijn dat uw poes er meer op uit wil. Dit kan voor binnenkatten een extra frustratie zijn en voor katten die buiten komen een extra risico. Soms zijn katten wel dagen van huis, gedreven door hun seksuele driften. Dit vergroot de kans op ongelukken, om ergens opgesloten te worden, ruzie te krijgen met andere katten en gewond te raken of te verdwalen. Als de poes de krolsheid niet meer ervaart, zal zij ook minder de neiging hebben om er op uit te gaan en zal zedoorgaans dichter bij huis blijven.
Afbeelding van een luidspreker en volume

Voorkomen van overlast

Wat voor effect heeft sterilisatie op het gedrag van een kat? Krolse katten kunnen luidruchtig zijn voor de eigenaren en de buren. Castratie/sterilisatie stopt het veelvuldig miauwen waarmee de poes de aandacht van haar mannelijke soortgenoten probeert te trekken. Een poes kan dus rustiger worden na sterilisatie. 

Welke gevolgen heeft castreren/steriliseren voor de voeding van mijn kat?

Zodra uw kat is gecastreerd/gesteriliseerd, zal haar behoefte aan eten toenemen, terwijl haar energiebehoefte juist daalt. Haar eetlust kan zo’n 18% toenemen, maar haar energieverbruik daalt met 30%. Als u als baasje haar voeding niet aanpast, vergroot dit de kans op overgewicht. Lees hieronder meer advies over hoeveel en wat een gesteriliseerde kat mag eten. 

Afbeelding van een kat die uit een roestvrijstalen kom eet terwijl hij wordt geaaid door zijn eigenaar

Als u besluit de poes te castreren/steriliseren voordat zij volwassen is met 12 maanden (grote raskatten zoals Maine Coons en Noorse Boskatten zijn volgroeid met 15 maanden), hoeft u zich geen zorgen te maken dat dit van invloed is op haar groei. De groei gaat gewoon door. Wel heeft zij dan een speciale voeding nodig die haar groei blijft ondersteunen, maar haar tegelijkertijd een voldaan gevoel geeft, zodat zij geen honger heeft. ROYAL CANIN® Kitten Sterilised is dan een goede keuze.

Vaak is het advies om uw kitten of kat al voor de operatie over te zetten op een voeding die geschikt is voor gecastreerde/gesteriliseerde dieren. Zo kan zij vast wennen aan de andere voeding en verkleint u het risico op overgewicht na de ingreep. 

“Het aanpassen van de portiegroottes en het introduceren van natvoeding kan helpen uw kitten op een gezond gewicht te houden”, Auteur en Waltham wetenschapper dr. Lucille Alexander

Welke andere complicaties kunnen er zich voordoen bij castratie/sterilisatie?

De grootste valkuil als het gaat om het castreren/steriliseren van uw kat is het risico op overgewichtDoor haar voeding en porties aan te passen, haar wat vaker natvoeding te geven en regelmatig met haar te spelen voor de nodige beweging, zal overgewicht geen probleem vormen. 

Het is belangrijk de kat voldoende te laten bewegen. Niet alleen om haar gewicht op peil te houden, maar ook om haar spijsvertering te stimuleren en haar afleiding te bezorgen. Bij onvoldoende beweging kan de spijsvertering vertragen en voor gezondheidsproblemen zorgen. Het kan ook verveling in de hand werken en dit kan weer tot stress en/of overmatige verzorging van de vacht leiden.

Het laten castreren/steriliseren van de poes heeft over het algemeen dus voornamelijk voordelen, zeker in de omgang met uw kat en voor haar levensverwachting. Als u nog twijfelt of de ingreep verstandig is voor uw kat, overleg dan met uw dierenarts. 

Afbeelding van een huisdiereigenaar die met een dierenarts spreekt over kattenvoeding

Hoe bereid ik mijn poes voor op castratie/sterilisatie?

Als u besluit uw poes te laten castreren/steriliseren, is het raadzaam om het advies van uw dierenarts op te volgen. De dierenarts zal eerst een gezondheidscheck doen om te kijken of de poes in goede conditie verkeert om de ingreep aan te kunnen. De dierenarts zal een datum voorstellen en vertellen hoe u uw kat kunt voorbereiden op de operatie en nazorg. Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden:

Afbeelding van een kat voerbak met een kruis erdoorheen

De kat moet nuchter naar de praktijk. Vraag wanneer uw kat voor het laatst mag eten en drinken.
Afbeelding van een huis met een hart in het midden

Castratie/sterilisatie is stressvol voor elke kat. Probeer het daarom zo comfortabel mogelijk voor haar te maken. Laat haar van tevoren wennen aan het reismandje en leg daar een lekker zacht dekentje in met haar eigen geur eraan.
Afbeelding van een deken

Om te voorkomen dat de kat aan haar wondjes gaat likken, moet zij soms een kap of een speciale operatieromper dragen. Informeer van tevoren wat uw dierenarts adviseert.

Wat is de nazorg bij een castratie/sterilisatie van een kat?

Afbeelding van een slapende kitten

Katten herstellen meestal snel na een dergelijke ingreep. Ze kunnen een paar uur een beetje slaperig zijn van de narcose maar de volgende dag zijn ze meestal alweer levendig. Probeer uw kat het liefst minimaal een dag of twee rustig te houden om de wonden vast wat te laten helen. Over het algemeen is uw kat dus snel hersteld na sterilisatie.
Afbeelding van waterdruppeltjes

Het is normaal als de kat de eerste uren na de ingreep niet eet. Ze kan wat misselijk zijn. Zorg wel dat er altijd vers water beschikbaar is. Vraag aan uw dierenarts wanneer u weer eten mag aanbieden en wanneer de poes uiterlijk weer gegeten moet hebben. Soms wordt er extra smakelijke en geconcentreerdevoeding geadviseerd om de kat snel te helpen herstellen.
Afbeelding van een kruis om gezondheid weer te geven

Als de kat na de ingreep lusteloos blijft, juist heel onrustig wordt of overmatig aan de wonden gaat likken, kunt u het beste contact opnemen met de dierenarts. Vergeet de dierenarts niet om advies te vragen welke voeding nu het meest geschikt is voor de kat, nu zij gecastreerd/gesteriliseerd is.
Shot van Royal Canin-productpakketten voor kittens

Voeding op maat voor uw kitten

Voedingsformules die helpen bij het opbouwen van de natuurlijke afweer van uw kitten, die bijdragen aan een gezonde groei en aan de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel.

Kitten heilige Birmaan zwart-wit

Een gezonde start van het leven

De kittenfase is een tijd van enorme lichamelijke en gedragsveranderingen en daarom een doorlopend leerproces voor nieuwe eigenaren. Ontdek hoe u uw kitten de beste start in zijn leven kunt geven, zodat hij zich ontwikkelt tot een sterke, gezonde kat.

Like & deel deze pagina