Wanneer is het gewicht van mijn kat een probleem?

Het gewicht van je kat zegt veel over haar gezondheid. Wanneer vormt over- of ondergewicht eigenlijk een gevaar voor de gezondheid van je kat?

Hoewel het gewicht van je kat gedurende haar leven varieert, is het wel belangrijk dat je excessen – zoals te zwaar of te licht – herkent en weet wanneer dit een gevaar kan vormen voor haar gezondheid. Het is handig om te weten wanneer je kat overgewicht dreigt te krijgen, zodat je nog op tijd in kunt grijpen.

Katten die het meeste kans maken op overgewicht zijn:

  • De Europese Korthaar
  • Katten tussen de 5-10 jaar, als hun activiteit af neemt
  • Katers
  • Katten die gecastreerd/gesteriliseerd zijn
  • Katten die meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eten krijgen
  • Binnenkatten die minder beweging krijgen 

Hoe check je het gewicht van je kat?

Er zijn bepaalde zaken die van invloed zijn op het ideale gewicht van jouw kat, zoals het geslacht, ras en de leeftijd. Daarom kun je niet even eenvoudig het ideale gewicht van jouw kat vaststellen. Hoe weet je dan of jouw kat goed op gewicht is? 

Als je je kat van boven bekijkt zou je goed haar schouderbotten moeten kunnen zien en heeft ze een taille tussen haar borst en achterpoten. Als de flanken wel erg diep liggen, kan je kat iets te licht zijn. Zie je bijna geen taille, dan is het hoogstwaarschijnlijk sprake van overgewicht 

Je kunt je kat ook even rustig bevoelen. Voel zachtjes of je haar ribben eenvoudig kunt tellen, haar wervels en spieren goed kunt voelen en hoe groot haar buikomvang is.

  • Kun je haar ribben voelen maar niet zien, dan is haar gewicht goed.
  • Kun je haar ribben voelen maar niet tellen, dan is ze te zwaar.
  • Kun je de ribben helemaal niet voelen, dan heeft ze last van obesitas. 

Het is belangrijk dat je je kat even meeneemt naar de dierenarts als je je zorgen maakt over haar gewicht. Je dierenarts kan vaststellen of haar gewicht goed is of niet. 

Verontrustende signalen

Als je kat ineens veel gewicht verliest of juist aankomt zonder aanwijsbare reden (zoals dracht), is dit altijd een reden om naar je dierenarts te gaan. Het is waarschijnlijk een symptoom van een dieperliggend probleem. Gewichtsverandering kan gepaard gaan met maag-darmproblemen, overgeven, diarree, verandering in kwaliteit van haar vacht of huid en humeurveranderingen. 

Als je kat een gezond en ideaal gewicht heeft, leidt ze een fijner leven. Ze zal actiever en vrolijker zijn en meer zin hebben om te spelen. Als je afwijkend gewicht snel constateert, is de kans op blijvende gezondheidsschade kleiner en help je je kat weer snel naar een fijn en gezond gewicht.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer