Hoe komt mijn kat aan roos?

Je kat heeft jeuk, krabt regelmatig, heeft een schilferige huid en witte spikkels in haar vacht. Je kat lijkt wel roos te hebben! Hoe komt dat en wat kun je ertegen doen?

Katten kunnen net als mensen last hebben van roos. Omdat katten veel meer haar hebben dan wij, kan roos bij hen een veel vervelendere aandoening zijn dan voor ons. Roos tast hun huid aan en de huid beschermt je kat tegen parasieten, infecties en irritaties.

Wat is roos bij katten?

Roos ontstaat wanneer de talgklieren – deze produceren olie om de huid te beschermen en voeden – over produceren. De overtollige olie kan de huid irriteren en tot schilfering leiden.

De huid van je kat ziet er droog en mogelijk geïrriteerd of rood uit. Er zullen witte vlokjes in haar vacht plakken, die je ook terug zult vinden op haar slaapplek of op jouw kleding. Afhankelijk van hoe ernstig je kat roos heeft, zul je ook wat korstjes op de huid aantreffen, meer haarverlies, kale plekken en je kat wast zichzelf mogelijk meer dan normaal.

Wat veroorzaakt roos bij mijn kat?

Als je kat roos heeft, kunnen daar meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen. Roos is bijvoorbeeld een symptoom van ringworm, een schimmelinfectie die de huid binnendringt via wondjes en haarzakjes en de bovenste huidlaag aanvalt. Naast de roos zou je kat dan een onregelmatige vacht hebben met misschien wel wat kale plekken, broos haar, haaruitval en rode plekken op de huid. Ringworm is erg besmettelijk maar wel behandelbaar. Schakel hiervoor de hulp en het advies van je dierenarts in. Ook het dieet van je kat kan roos veroorzaken, als je kat een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Het proces van huidvernieuwing en haargroei verbruikt tot wel 30% van de eiwitinname van je kat. Het is daarom belangrijk dat zij hoogwaardige en voldoende eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast zijn de vetzuren omega 3 en 6 essentieel voor een gezonde huid. Deze vetten kan je kat niet zelf aanmaken, dus is zij afhankelijk van haar voeding. Dit geldt ook voor vitamine A, die tevens een belangrijke rol speelt in het hebben van een gezonde huid. 

De levensstijl is nog een factor die van invloed kan zijn. Als de omgeving waarin je kat verblijft heel warm is, kan haar huid uitdrogen. Tevens gaat de huid dan juist meer olie produceren, waardoor roos ontstaat. Dit, in combinatie met excessief wassen, is een veelvoorkomend probleem bij binnenkatten. Denk erom dat als je je kat met regelmaat wast, dat je het liefst alleen een beetje water gebruikt of een speciale shampoo voor katten. Shampoos voor mensen hebben een andere zuurgraad die niet passend is voor de huid van je kat.

Hoe behandel ik mijn kat tegen roos?

Als je roos hebt vastgesteld bij je kat, is het alsnog belangrijk even langs de dierenarts te gaan. Zij kan beoordelen of je kat ringworm of een andere parasiet heeft. Als je kat een gevoelige huid heeft, kun je haar ook ondersteunen door haar een passende voeding te geven, die extra voedingsstoffen bevat om haar huid en vacht in goede conditie te houden. Kijk ook of je misschien in haar leefomgeving wat zaken aan kunt passen die een gezonde huid stimuleren.

Normaal gesproken is roos bij de kat redelijk eenvoudig op te lossen. Vraag je dierenarts om advies en zorg er samen voor dat de huid en vacht van jouw kat weer in topconditie komen.

Lees meer