Hoe verzorg ik mijn oudere kat?

Door je kat de juiste voeding te geven, regelmatig de dierenarts te bezoeken en wellicht wat kleine veranderingen aan te brengen in je woning, kun je je seniorkat een fijne oude dag bezorgen.

Elke levensfase van je kat kent leuke en grappige momenten, maar kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zeker als je kat het stadium van senior bereikt. Haar gedrag en lichamelijke veranderingen vragen soms een aanpassing van haar leefomgeving, bewegingsvrijheid of voeding, zodat ze toch een kwalitatief goed en gelukkig leven kan leiden. Katten kunnen zo maar 15 jaar oud worden en het is zelfs niet ongebruikelijk dat ze de leeftijd van 20 halen. Vanaf dat ze ongeveer een jaar of 12 zijn, zul je merken dat de ouderdom zich aan begint te dienen.

De leefomgeving van je oudere kat

Naarmate je kat ouder wordt, wordt ze ook wat stijver in haar bewegingen en kan ze zelfs artrose ontwikkelen. Ze wordt wat minder mobiel, kan wat instabiel zijn en ze kan moeite krijgen haar favoriete plekjes te bereiken. Je kunt haar helpen die plekjes nog steeds te bereiken door een loopplank of een trapje er naar toe aan te brengen en haar slaapplekken nog zachter te maken voor haar ouder wordende lijf. Het is ook aan te raden een kattenbak te nemen met een lagere instap, zodat ze die makkelijk in en uit kan lopen.

Zorg dat haar etens- en drinkbak goed bereikbaar zijn, evenals de kattenbak. Als je bijvoorbeeld meerdere etages in huis hebt, zorg dan dat je op elke verdieping een setje hebt staan. Verander haar dagelijkse routine zo min mogelijk. Grote veranderingen kunnen heel stressvol zijn.

Beweging en verzorging voor je oudere kat

Als je kat last heeft van haar gewrichten zal ze minder snel naar je toe komen als je haar roept. Als ze echt pijn heeft, zal ze ook het optillen niet erg fijn vinden. Als ze ook nog lichtelijk dementerend is, kan ze ineens minder sociaal gedrag gaan vertonen. Toch is het belangrijk om haar in beweging te houden. Dit is goed voor haar spieren en houdt haar op het juiste gewicht. Blijf dus gedurende dag korte spelmomentjes met haar houden. Door haar uit te blijven dagen, kan ze ook weer beter slapen. Stijfheid kan er ook toe leiden dat ze zichzelf minder goed verzorgt. Help haar daarom af en toe door haar met een zachte borstel lekker te borstelen. Langharige katten hebben meer verzorging nodig en kunnen een dagelijkse kambeurt erg waarderen.

Welke voeding geef ik mijn oudere kat?

Omdat haar smaak en reukvermogen vermindert, kan dit resulteren in een verminderde eetlust. Ook als ze last heeft van haar gebit kan dat van eten een nare bezigheid maken. Hierdoor kan ze flink afvallen. Om dit voorkomen kun je smaakvolle en stevig geurende natvoeding aanbieden.

Een oudere kat heeft andere voedingsbehoeften dan jonge en volwassen katten. Deze voedingsstoffen helpen haar gezond oud te worden:

  • Glucosamine en EPA/DHA voor soepele gewrichten
  • Antioxidanten
  • Verlaagd fosforgehalte om de nieren te ondersteunen
  • Makkelijk verteerbare eiwitten om haar spijsvertering optimaal te ondersteunen en EPA en DHA om haar spijsverteringsstelsel in goede conditie te houden.

Seniorcheck bij de dierenarts

Nadat je kat haar 7-jarige verjaardag heeft gevierd, is het aan te raden elk jaar of zelfs half jaar een bezoek te brengen aan de dierenarts voor een algehele gezondheidscheck. Op deze manier worden beginnende aandoeningen vroegtijdig gesignaleerd en is er vaak nog iets aan te doen of tijdig te ondersteunen waardoor het proces vertraagd wordt.

Merk je dat je kat meer drinkt, vaker plast, problemen heeft met haar stoelgang, minder beweegt, ander gedrag vertoont of ontdek je een bultje op haar lijf, aarzel dan niet en ga direct naar je dierenarts. 

Lees meer