Hoe help ik mijn kat aankomen?

Soms kan een kat gewicht verliezen na trauma, ziekte of operatie. Hoe help je haar dan weer op een verantwoorde wijze aan te komen?

Na een operatie, ziekte of trauma kan het zijn dat je kat ondergewicht heeft. Ondergewicht kan van invloed zijn op haar vitaliteit en haar organen. Het is dus belangrijk dat ze een gezond gewicht krijgt. Dit lukt met een speciaal dieet en bepaalde voedingsroutines. 

Wat is het ideale gewicht voor mijn kat?

Allereerst moet je weten wat het ideale gewicht is voor jouw kat. Je wil voorkomen dat je kat straks juist weer te zwaar is. Vraag je dierenarts wat jouw kat idealiter zou moeten wegen en binnen welk tijdbestek ze dat gewicht weer bereikt zou moeten hebben. 

Voorkom overbelasting van het spijsverteringsstelsel

Als je kat gewicht verloren heeft als gevolg van ziekte, moet je extra voorzichtig zijn dat je het spijsverteringstelsel niet overbelast door ineens te veel te voeren. Het spijsverteringsstelsel van je kat is veel gevoeliger dan dat van de mens. Zo is je kat niet gebaat bij een gevarieerd dieet; dit brengt haar spijsvertering alleen maar van slag. 

Daarnaast is het belangrijk de voedingsstoffen goed gebalanceerd te geven, zodat haar systeem niet overbelast raakt. Zo kunnen energierijke vetten misschien wel goed zijn voor gewichtstoename, ze kunnen ook diarree veroorzaken. Hetzelfde geldt voor eiwitten. Deze zijn nodig voor celopbouw, maar ze moeten wel licht verteerbaar zijn om het spijsverteringsstelsel zo min mogelijk te belasten. 

De juiste voeding

Het is niet verstandig je kat gewoon meer voeding te geven om haar aan te laten komen. Dit kan haar spijsverteringsstelsel overbelasten. Daarnaast heeft ze waarschijnlijk niet voldoende eetlust om die grotere porties op te eten. Door haar meer eten te geven, kun je daarnaast ook de balans in voedingsstoffen verstoren. 

Je kat kan wel extra profiteren van toegevoegde prebiotica zodat haar maag- en darmstelsel extra ondersteund wordt.  

De voeding van je kat om haar aan te laten komen moet energierijk zijn. Zo kan ze wat minder eten, maar toch alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. De voeding moet ook heel smakelijk zijn zodat haar eetlust wordt aangewakkerd. Extra fijn is het als de brokjes het juiste formaat en de juiste hardheid hebben. Allemaal om haar te stimuleren om te eten. 

Bij bepaalde ziektes kan het raadzaam zijn een specifieke dieetvoeding te geven. De voeding kan je kat dan helpen minder last te ervaren of kan in sommige gevallen zelfs de kans verkleinen op het terugkeren van die ziekte. Je dierenarts weet voor welke aandoeningen er speciale dieetvoedingen bestaan en wat ze precies voor je kat kunnen doen.   

Hoe stimuleer je je kat om te eten?

Het is belangrijk dat je kat zonder stress haar eten aangeboden krijgt en kan nuttigen. Hier volgen wat tips:

  • Geef haar gedurende de dag meerdere kleine porties
  • Ga niet zitten kijken als ze eet; dit wekt stress op
  • Ontdek welk bakje ze fijn vindt om uit te eten en maak dit makkelijk bereikbaar
  • Zorg dat haar eten, kattenbak en waterbakjes niet bij elkaar in de buurt staan
  • Wil ze echt niet eten, raadpleeg dan je dierenarts voor eetlustopwekkende medicijnen

Je dierenarts kan je adviseren hoeveel, hoe snel en op welke manier je kat het beste in gewicht kan aankomen. Een gezond gewicht draagt bij aan een gelukkige kat.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer