Hoe houd ik mijn kat op een gezond gewicht

Hoeveel een kat mag wegen is per individu verschillend. Hoe kun je bepalen of jouw kat een gezond gewicht heeft?

Als je kat een gezond gewicht heeft, is dit goed voor haar welzijn. Ze beweegt makkelijker en speelt graag. Als je kat zowel fysiek als mentaal in goede conditie verkeert, is ze gelukkiger en leeft ze langer. Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor een gezond gewicht van jouw kat. 

Krijg je kat in beweging

Zorg dat je kat voldoende beweging krijgt; dit geldt zeker voor binnenkatten. Beweging helpt je kat op gewicht te blijven. Binnenkatten hebben ongeveer een derde minder calorieën nodig dan katten die buiten komen. Daarnaast moeten zij extra gestimuleerd worden om te bewegen. 

Begin met 2 keer per dag 2 minuten met je kat te spelen. Dit helpt je kat zelf ook actiever te worden. Geef je kat speeltjes waar ze zichzelf mee kan vermaken en haal deze weg als ze uitgespeeld is. Dit houdt ze interessant. Je kunt ook een voerbal maken; dan moet ze een beetje werken voor haar brokjes. 

Verveling is één van de voornaamste redenen dat katten gaan eten; ook als ze geen honger hebben. Dus je kat voldoende uitdaging geven en bijvoorbeeld te laten werken voor haar eten, helpt verveling te voorkomen.  

Hoeveel mag ik mijn kat te eten geven?

Het helpt jou je kat op gewicht te houden als je haar voert volgens de richtlijnen op de verpakking of het advies van je dierenarts. En door haar op vaste tijdstippen eten te geven, verklein je de kans op bedelgedrag. 

Gebruik altijd een keukenweegschaal of maatbeker om de juiste hoeveelheid voeding af te wegen/meten. Zo voorkom je dat je haar te veel eten geeft. Al lijkt het soms een beetje weinig; vergeet niet dat voedingen voor katten rijk zijn aan energie en voedingsstoffen. 

Zorg ook dat je kat voldoende drinkgelegenheid heeft, om haar te stimuleren voldoende te drinken. Vocht ondersteunt de vertering. 

Reduceer het aantal snoepjes of tussendoortjes. Geef je ze wel, breng dit dan in mindering op haar dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voeding.

De juiste voeding, passend bij jouw kat

Katten van verschillende leeftijden en met andere levensstijlen hebben andere voedingsbehoeften om een gezond gewicht te behouden. Naarmate je kat ouder wordt, kan het zijn dat je haar voeding moet aanpassen. 

Kittens

Kittens hebben tot de leeftijd van vier maanden extra energie nodig voor hun explosieve groei. Tegelijkertijd is haar spijsverteringsstelsel nog teer en gevoelig. Daarom moet haar voeding licht verteerbaar zijn maar wel energierijk. Hou de groei van je kitten in de gaten en weeg haar elke week om te kijken of ze voldoende en niet te hard groeit. Je dierenarts kan je vertellen hoeveel ze wekelijks aan zou moeten komen. Gedurende de eerste levensmaanden heeft ze ook extra ondersteuning nodig in de opbouw van haar afweersysteem. 

Gecastreerd/gesteriliseerd

Is je kat gecastreerd/gesteriliseerd, dan heeft dat veel effect op haar gewicht. Haar energiebehoefte daalt met zo’n 30% maar haar trek in eten neemt juist toe. Daarom lopen katten die gecastreerd/gesteriliseerd zijn een grotere kans om overgewicht te krijgen. Een aangepaste voeding, met een lager energiegehalte en uitgebalanceerde hoeveelheden voedingsstoffen kunnen haar helpen op gewicht te blijven en toch geen hongergevoel te hebben. 

Drachtig of zogend

Is je poes drachtig dan neemt haar behoefte aan energie juist enorm toe. Naarmate de dracht vordert, neemt haar energiebehoefte wel tot 70% toe. Een speciale voeding voor drachtige en zogende poezen is dan ideaal; het is rijk aan vetten en stimuleert de melkproductie voor haar kittens. Vraag je dierenarts hoeveel ze precies dagelijks mag hebben van de speciale voeding. 

Twijfel je of jij de juiste voeding geeft aan jouw kat, raadpleeg dan je. Zij kan je advies geven en je helpen jouw kat op een gezond gewicht te houden. Een gezond gewicht draagt bij aan een gelukkige kat.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer