Onzindelijkheid bij katten

Doet jouw kat weleens haar behoefte naast de kattenbak? Onzindelijkheid is het meest voorkomende gedragsprobleem. Gelukkig kan onzindelijkheid in de meeste gevallen opgelost of voorkomen worden.

Onzindelijkheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, kattenbakmanagement of medische problemen.

Stress

Als jouw kat gestrest is, kan dit een aanleiding zijn voor onzindelijkheidsgedrag. Het is belangrijk om te onderzoeken of de stress chronisch is en waar de stress vandaan komt. Gebeurtenissen die stress kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld de komst van een baby, een nieuw huisdier of andere nieuwe gezinsleden. Ook kan zo’n verandering gepaard gaan met hoe wordt omgegaan met de kattenbak (deze wordt bijvoorbeeld minder vaak verschoond dan eerst), oftewel, kattenbakmanagement.

Kattenbakmanagement

Wanneer jouw kat het niet prettig vindt om naar de kattenbak te gaan, kan zij haar behoefte ergens anders gaan doen. Jouw kat kan de kattenbak om verschillende redenen niet willen gebruiken, bijvoorbeeld als de bak niet schoon genoeg is, te klein, of op een ‘verkeerde’ plek staat. Eigenlijk komt er best wel wat bij kattenbakmanagement kijken. Meer daarover lees je hier.

Medische oorzaken

Ten slotte kan de onzindelijkheid van jouw kat een medische oorzaak hebben. Mogelijke medische oorzaken zijn onder andere urinewegproblemen, nierproblemen en dementie. Ook de oudere kat met gewrichtsproblemen kan de kattenbak vermijden vanwege pijn bij het plassen/ontlasten. Jouw dierenarts kan eventuele medische oorzaken onderzoeken en behandelen. Tot slot: markeergedrag is geen onzindelijkheid We spreken van onzindelijkheid als een kat ergens anders dan op de kattenbak haar behoefte doet. Maar je kat kan ook markeergedrag vertonen, vaak met urine (het zogenaamde sproeien, waarbij een kat staand en met trillende staart recht naar achteren urine sproeit) maar ook met ontlasting. Sproeien komt het meest voor bij niet-gecastreerde katers, maar wordt ook wel gezien bij poezen en gecastreerde katers. Markeergedrag en onzindelijkheid zijn twee verschillende dingen, vaak met een verschillende oorzaak en oplossing.

Meer weten over onzindelijkheid of markeergedrag? Vraag jouw dierenarts om advies.

Artikelen

ROYAL CANIN® Producten

De juiste voeding is een voeding precies afgestemd op de behoefte van jouw kat.

ROYAL CANIN® heeft voedingen die rekening houden met alle aspecten die van belang kunnen zijn. Ontdek welke ROYAL CANIN(R) voeding het beste bij jouw kat past. 


Bekijk de voedingen  
Urinewegproblemen kat