Hoe kan ik urine opvangen bij mijn kat?

Heeft jouw kat urinewegproblemen? Je dierenarts zal urineonderzoek willen doen. Maar hoe vang je die urine op?

Heeft jouw kat urinewegproblemen? Je dierenarts zal urineonderzoek willen doen. Er zijn verschillende manieren om urine te verzamelen, waar je dierenarts je over zal informeren. Eén manier is om de urine op te vangen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Er bestaan bijvoorbeeld speciale plastic kattenbakkorreltjes. Deze absorberen de urine niet, waardoor je de urine later eenvoudig van verzamelen met een pipetje. Dit doe je als volgt:

  1. Maak de kattenbak schoon en spoel deze goed na met water. Er mogen geen zeepresten achterblijven, want deze beïnvloeden de zuurgraad van de urine.
  2. Strooi de speciale kattenbakkorrels in het midden van de kattenbak en zet de bak terug op de gebruikelijke plek. 
  3. De urine dient zo snel mogelijk na het urineren te worden verzameld. Dit kun je doen door de bak schuin te houden en de punt van de meegeleverde pipet op het laagste punt in de kattenbak te steken en de urine op te zuigen. Op deze manier wordt eventueel bezinksel mee opgezogen. 
  4. De urine kan vervolgens worden overgebracht naar de meegeleverde opvangbuis.
  5. Breng de urine zo snel mogelijk na het opvangen naar uw dierenarts voor het urineonderzoek. Indien direct wegbrengen niet lukt, bewaar de urine dan in de koelkast voor maximaal 8 uur. Bewaren van de urine heeft invloed op de samenstelling. Veranderingen treden al op vanaf 2 uur na het urineren. Laat daarom de urine zo snel mogelijk onderzoeken door de dierenarts.

Artikelen

Wij verbeteren het assortiment ROYAL CANIN® Urinary Diet

ROYAL CANIN® Urinary Diet is een assortiment speciaal ontwikkelde dieetvoedingen ter ondersteuning van de urinewegen van jouw kat of hond. Dit assortiment is sinds kort verbeterd: de samenstelling van de voeding is geoptimaliseerd en de voedingen hebben een nieuwe verpakking gekregen. Daarnaast hebben we een aantal nieuwe voedingen toegevoegd aan ons assortiment. 

Ontdek het assortiment ROYAL CANIN® Urinary Diet.


Bekijk de voedingen  
Urinewegproblemen kat