Waarom krabt mijn kat zo veel?

Hoewel zichzelf wassen een normale bezigheid is voor katten, kan excessief verzorgen, likken of krabben een signaal zijn dat er iets niet in orde is met je kat. Wat kan er aan de hand zijn als je kat zichzelf overmatig wast en likt?

Katten houden hun vacht netjes schoon door zichzelf regelmatig te wassen. Als je ziet dat je kat zichzelf overmatig wast en likt, kan dat een indicatie zijn dat er iets aan de hand is.

Waarom krabt mijn kat?

Als katten last hebben van hun huid, zullen ze automatisch gaan krabben in een poging die last te verminderen. Je kat kan ook aan haar vacht gaan likken in een poging de jeuk te verminderen; hun ruwe tong heeft ook een krabeffect. Daarmee proberen ze zo het geïrriteerde stukje huid schoon te maken en de oorzaak van de jeuk te verwijderen. Als je kat bijna obsessief likt en wast, is dat een teken dat ze de oorzaak van de jeuk niet weg krijgt.

Parasieten

Als je kat last heeft van parasieten zal ze zich meer gaan krabben. Soms kun je niet eens zien dat je kat parasieten heeft, maar als zij extra gevoelig is voor een beet, zal zij direct beginnen met krabben. Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten bij katten, maar ze kan ook schurft krijgen als gevolg van mijt. Mijten kunnen kleine wondjes veroorzaken op de kop en aan de randen van haar oren.

Huidproblemen bij je kat

De oorzaak van overmatig krabben of likken kan ook een huidprobleem zijn. Je kat kan een schimmelinfectie hebben, zoals ringworm, die de buitenste huidlaag aantast. Je kat kan ook last hebben van acne, wat kleine infecties veroorzaakt. Als je kat niet de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dat resulteren in een slechte conditie van de vacht en huid. Dit kan ook jeuk veroorzaken. Als je kat bijvoorbeeld niet voldoende omega 3 vetzuren en andere vitamines binnenkrijgt, kan dat haar huid uitdrogen, waardoor deze gaat schilferen en dus gaat jeuken.

Als je kat veel buiten komt kan het ook zo zijn dat er grassen, zaden of splinters in haar vacht blijven hangen die irritatie veroorzaken. Ook dit zal tot extra likgedrag van je kat leiden in een poging die irritaties uit haar vacht te verwijderen.

Allergieën bij je kat

Een agressieve manier van zichzelf verzorgen kan ook veroorzaakt worden door een allergie, die vaak tot uiting komt via de huid van je kat. Je kat kan allergisch zijn voor vlooien, voeding of iets uit de leefomgeving. Sommige katten kunnen een vlooienallergie ontwikkelen wat tot gevolg heeft dat je kat overmatig reageert op elke vlooienbeet. Je kat kan ook allergisch zijn voor zaken uit de leefomgeving, zoals mijt of pollen. Of de allergie wordt veroorzaakt door een bestandsdeel in haar voeding. Haar immuunsysteem valt dat bestandsdeel aan, wat leidt tot jeuk in de huid.

Als je kat zichzelf netjes schoonhoudt is dat een teken van gezondheid. Echter als het wassen en likken excessieve vormen aanneemt, is dat juist een teken dat er iets niet helemaal in de haak is. Zie je je kat meer dan normaal likken, krabben of bijten, neem haar dan even mee naar de dierenarts en laat haar nakijken.

Lees meer