Wat voor voeding geef ik mijn oudere kat?

Een oudere kat heeft andere voedingsbehoeften dan een kitten of een volwassen kat. Welke voeding geef ik mijn oudere kat?

Naarmate je kat ouder wordt, veranderen haar lichaam en haar lichaamsfuncties en daarmee ook haar voedingsbehoeften. Vanaf haar 7e levensjaar begint ze al geleidelijk ouder te worden.

Wat houdt ouder worden in voor een kat?

Naarmate je kat ouder wordt, zul je zowel aan haar lichaam als aan haar gedrag merken dat ze een senior is geworden.

Ze zal wat meer slapen, wat minder sociaal zijn en misschien meer miauwen. Haar vacht voelt misschien wat minder zijdezacht aan en wordt wellicht ook wat lichter van kleur. Omdat haar gewrichten wat stijver worden, kan ze wat minder bewegelijk zijn en zichzelf minder goed verzorgen.

Intern gebeurt er ook van alles. Haar immuunsysteem wordt minder actief, net als haar spijsverteringssysteem. Ze kan gebitsproblemen krijgen, zoals ontstekingen of zelfs tandverlies. Hierdoor kan ze pijn krijgen bij het eten, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Haar gezichts-, reuk- en smaakvermogen nemen af en ze kan minder goed met stress omgaan.

Ze kan ook te maken krijgen met veelvoorkomende gezondheidskwalen zoals:

  • Nierfalen
  • Suikerziekte
  • Artrose
  • Te snel werkende schildklier

De meeste van deze aandoeningen zijn goed te ondersteunen met onder andere aangepaste voeding.

Welke voedingsbehoeften heeft een oudere kat?

Omdat je kat fysiek echt verandert naarmate ze ouder wordt, veranderen ook haar voedingsbehoeften. Het kost haar meer moeite om haar voeding goed te verteren en de voedingsstoffen uit haar voeding te absorberen. Gebitsproblemen en spijsverteringsproblemen kunnen het eten voor je kat bemoeilijken. Je kunt haar hierbij ondersteunen door haar wat vaker natvoeding aan te bieden. 

Vanwege het feit dat ze minder goed kan ruiken, kan ze ook minder trek krijgen om te eten. Het kan helpen om haar een sterk ruikende en smakelijke voeding aan te bieden; hierdoor wordt ze gestimuleerd om te eten.

Welke voedingsstoffen heeft een oudere kat nodig?

Om haar gezondheid te ondersteunen en eventuele ouderdomskwalen te vertragen, kun je overwegen haar een specifieke voeding aan te bieden. Zo heeft een oudere kat baat bij meer glucosamine en vetzuren als EPA en DHA om haar gewrichten soepel te houden.

Spijsverteringsproblemen kunnen worden verlicht met nauwkeurig samengestelde voedingen en de juiste selectie van hoogwaardige voedingsstoffen. Makkelijk verteerbare eiwitten bijvoorbeeld. En ook hier helpen omega 3-vetzuren zoals EPA en DHA voor een gezond spijsverteringssysteem.

Oudere katten zijn gevoelig voor nierziekten en urinewegproblemen. Door het fosforgehalte te verlagen worden de nieren minder belast. Het is extra belangrijk dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt. Je kunt haar vochtinname verhogen door haar vaker natvoeding te geven en door meer drinkbronnen aan te bieden. Als ze namelijk voldoende drinkt en plast, helpt dit haar urinewegen gezond te houden.

Er zijn een aantal zaken belangrijk in de voeding van je oudere kat:

  • Het moet makkelijk verteerbaar zijn
  • Het moet compleet en uitgebalanceerd zijn voor haar levensfase

Zo ondersteun je het welzijn van je kat maximaal en vertraag je haar ouderdomsproces. Vraag je dierenarts naar de best passende voeding voor jouw kat.

Lees meer