Hoe vind ik een goede cattery/asiel?

Als je een kitten koopt, wil je natuurlijk graag dat het een gezond en goed leven krijgt. Helaas kan niemand garanderen dat je kitten nooit ziek zal worden en weet je ook nooit hoe oud hij zal worden, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Zo kun je ervoor zorgen dat je kitten een zo goed mogelijke start krijgt.

Eerst moet je je afvragen wat voor een kat je precies wilt. Een binnen- of een buitenkat, een rustige of een speelse kat, een raskat of een huis-, tuin- en keukenkat, ga zo maar door.

Als je geen idee hebt, is het leuk om een kattenshow te bezoeken. Daar zijn allemaal eigenaren van catteries en katteneigenaren. De ideale plek om informatie in te winnen.

De volgende stap is het vinden van een betrouwbare cattery.  Wil je graag een kitten van een bepaald ras, dan kun je contact opnemen met de rasvereniging van dat ras. Deze zijn te vinden op internet. De rasvereniging heeft een lijst met nesten die er op dat moment zijn, en van catteries die bij jou in de buurt zitten. 

Zoek voor je bezoek aan de cattery goed uit of de eigenaar verantwoord fokt: wordt het nest in huis grootgebracht, dan zijn de kittens waarschijnlijk socialer. Kan je ook na aanschaf van je kitten nog terecht bij de cattery voor advies en hulp? Hoeveel nestjes heeft de moederpoes per jaar? (Niet meer dan één). Hoe gaat de eigenaar met de poes en kittens om? Zien de kittens er gezond uit? Zijn de vaderkater en de moederpoes gezond? Dan kan je je lekker laten verleiden door die heerlijke bolletjes wol. 

Wil je niet per se een raskitten, dan moet je zeker gaan kijken in het asiel of een opvangcentrum. Daar barst het van de kittens, zeker in het voor- en najaar. In een goede opvang zijn de katten ruim gehuisvest, is het schoon, en zijn er voldoende speel- en schuilplekken voor de katten. Als het goed is, stelt het personeel je allerlei vragen, en komen ze soms zelfs even bij je op bezoek, om te zorgen dat je de kitten koopt die het beste bij je past. 

Een asielkitten is relatief goedkoop, zeker als je bedenkt dat deze kitten al is ontwormd, twee maal ingeënt  en gechipt. Haal je een gratis kitten op bij een particulier, dan moet je deze kosten zelf betalen. 

Als je een kitten koopt bij een particulier, pas dan goed op dat de eigenaar het niet puur om geldelijk gewin is te doen. Bij deze broodfokkers is de zorg voor de moederpoes en kittens ver beneden peil. 

Een goede cattery zal een kitten ook niet te jong bij de moederpoes weg laten gaan. De wettelijke grens is zeven weken, maar om de kitten goed te laten wennen aan alles wat er om hem heen kan gebeuren, is het veel beter dat hij langer in het nest blijft. Er is veel discussie over de vraag hoe lang, maar het gemiddelde is 10 tot 11 weken. 

Laat je dus goed voorlichten en ga niet over één nacht ijs. Na een juiste keus kan het genieten van je kitten beginnen!

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer