Kittentaal 2: Wat vertelt je kitten met haar lichaam?

Je kitten communiceert met geluiden, maar ook via haar oren, ogen, staart en gebaren. Je kitten is tevreden als ze bij je ligt met half gesloten ogen, pupillen in spleetjes en haar oren naar voren gericht. Ze toont haar boosheid met gespitste, naar buiten gedraaide oren en half dichtgeknepen ogen. Doet ze haar oren plat tegen haar hoofd: pas dan maar op. Ze staat paraat om uit te halen.

 

Neutrale kat (‘Ik ben vriendelijk en geïnteresseerd.’)

Rechtopstaande, naar voren gerichte oren en ronde ogen.

 

Boze kat (‘Ik ben boos.’)

Gespitste oren die naar buiten zijn gedraaid en half dichtgeknepen ogen.

 

Agressieve kat (‘Ik ben angstig of agressief. Pas op dat ik niet uithaal.’)

Platliggende oren, ronde pupillen en opengesperde ogen.

 

Blije kat (‘Ik ben in mijn nopjes.’)

Rechte, naar voren gerichte oren, halfgesloten ogen en pupillen in spleetjes.

 

 

Gebaren

Met haar lichaam maakt je kitten gebaren. Als ze trappelt op je schoot, geniet ze. Zo trappelde ze ook met haar pootjes tegen de moederbuik tijdens het zogen. Als je kitten over de grond rolt, zodra ze je ziet, is dat een teken van onderwerping. Ze doet dit alleen als ze zich op haar gemak voelt bij je.

De staart verklapt veel

De staart vertelt hoe je kitten zich voelt. Ze begroet je vriendelijk met een rechtopstaande staart, waarbij het puntje een beetje heen en weer gaat. Als ze met een dikke staart heen en weer zwiept, loop dan maar met een boog om haar heen. Ze is geïrriteerd of boos. En dat kan ze je laten merken met haar nagels ook!  

Wrijven

Door tegen je enkels te wrijven met haar kop, laat je kitten een hormonale afscheiding achter. Deze wordt geproduceerd door de klieren onder haar oren. Het is een teken van tevredenheid dat ze haar geur met je deelt: ‘je bent van haar’ en ze neemt je op in haar territorium.

TIPS

Knip nooit de snorharen van je kitten

De snorharen van je kitten werken als sensoren. In het donker ‘ziet’ ze ermee en kan ze de grootte van een potentiële prooi bepalen. Door te bewegen met haar snorharen communiceert ze met soortgenoten. Knip nooit haar snorharen af ‘voor de grap’. Dat valt onder dierenmishandeling.

Interpreteer de lichaamstaal van je kitten juist

Houd rekening met de omstandigheden bij het aflezen van de lichaamstaal van je kitten. Pupillen als verticale spleetjes terwijl ze volop in de zon zit, betekenen geen irritatie of dreiging. Het is gewoon een reactie op het felle licht.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer