Welk kattenras past bij mij?

Niet iedereen weet dat er ruim 50 erkende kattenrassen zijn, elk met hun eigen karakter. De meeste katteneigenaren in Nederland hebben een huis-, tuin- en keukenkat. Dit wordt vaak een Europees Korthaar genoemd en dat is wel degelijk een officiëel ras. Bij de vraag welk kattenras het beste bij je past, speelt een aantal overwegingen een rol.

Uiterlijk

Voor sommige mensen is de buitenkant van de kat heel belangrijk: hoe groot wordt hij, welke kleur of kleuren heeft hij, heeft hij een brede of smalle kop, een lange, korte of helemaal geen staart, grote of kleine oren? Andere mensen gaan helemaal voor een bepaald soort vacht: kort haar, lang haar, iets daartussen in, krulhaar, of helemaal geen haar. Het is belangrijk om daarbij te bedenken dat elke vachtsoort een andere verzorging en behandeling vraagt. Een korthaar hoeft in principe niet geborsteld te worden, een kat met lang haar wel, maar beide soorten hebben baat bij een borstelbeurt om de losse haren uit de vacht te kammen. Een naaktkat hoef je niet te borstelen, maar deze moet je wel beschermen tegen de zon en te hoge of te lage temperaturen. 

Eigenschappen

De belangrijkste overweging bij de keus voor een kitten is natuurlijk het karakter. Bij een huis-, tuin- en keukenkitten weet je van tevoren nooit wat je kunt verwachten als hij volwassen is. Bij een kitten van een raskat is het karakter beter voorspelbaar.

Wil je het liefst een aanhankelijke kat, dan is een Amerikaanse, Britse, Europese of Oosterse Korthaar een goede keus. Maar ook de Abessijn, Burmees, Siamees, Heilige Birmaan, Javanees, Maine Coon of Noorse Boskat zijn aanhankelijke rassen. Dit zijn ook de kattenrassen met veel energie. Vind je het belangrijk dat je kat goed alleen kan blijven, kies dan liever niet een Abessijn, Birmees, Heilige Birmaan, Siamees of Javanees. 

Of het je nou om het uiterlijk of het karakter gaat, het is altijd goed om eens naar een kattenshow te gaan om je te laten voorlichten door fokkers en eigenaren. Daar kan je  informatie inwinnen over de behoeften van het ras en dan kan je beter nagaan of je jouw kitten en later kat voldoende kunt bieden wat hij nodig heeft. Dit geldt uiteraard voor elke kitten die je aanschaft.

Huis-, tuin- en keukenkitten

Bij de aanschaf van een huis-, tuin- en keukenkitten kun je naar een aantal dingen kijken:

  • Komt een kitten meteen naar je toe, dan wordt wel gezegd dat hij jou heeft uitgekozen en dus geschikt voor jou is. Maar als een kitten nieuwsgierig is en gewend aan mensen, zal hij makkelijk naar elk vreemd bezoek toe komen.
  • Wil je een rustig dier, kies dan niet het ondernemendste kitten uit het nest.
  • Een verlegen en terughoudende kitten kan zich heel anders gedragen als de luidruchtige broertjes en zusjes er niet meer bij zijn. 

Wat voor kitten je ook kiest, met de juiste voorbereiding heb je een optimale start voor een prachtige band en een mooi leven met je nieuwe huisdier. Bekijk hier alle kattenrassen

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer