Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Laat je kitten niet met je handen spelen

Je kitten laten stoeien met je handen is een leuk spelletje. Vooral omdat ze nog zo klein is en haar nagels en tanden je nauwelijks pijn doen. Maar onbewust leer je je kitten gedrag aan dat jullie later beiden als onprettig kunnen gaan ervaren.

Alleen om te aaien

Laat je je kitten met je handen spelen, dan leer je haar onbedoeld dat je het goed vindt dat ze je bijt en krabt. Als ze ouder en sterker is, wordt het bijten en krabben pijnlijk. Maar dit speelgedrag dan nog afleren wordt erg moeilijk.
Gebruik daarom speeltjes, zoals een hengeltje of een balletje om met je kitten te spelen. Zo leert ze dat je handen alleen bedoeld zijn om haar mee te aaien, te kroelen en op te tillen.

Je hand is geen nestgenootje

Je kitten ziet het spelen met je handen als vervanging van het spel met haar nestgenootjes.
Wanneer ze 8 tot 12 weken oud zijn stoeien kittens veel, om zo hun jachtvaardigheden te trainen en elkaars grenzen te leren kennen. Dit noemen we sociaal spel. Krijgt een kitten een te harde krab of knauw, dan stopt ze met spelen en loopt weg. Zo leren kittens elkaar dat een te felle reactie het spel stopt. Iets wat ze meestal niet willen. Ook de moederpoes corrigeert haar kittens bij te ruw spel.

Toch een krab of hap?

Bijt of krabt je kitten in haar spel toch hard in je hand, dan heeft ze misschien last van een vorm van spelagressie. Je kitten heeft dan niet goed geleerd haar spelreacties te matigen. Dit komt doordat ze te vroeg bij haar moeder en nestgenootjes is weggehaald, of doordat ze door mensen is aangemoedigd om wild te spelen.
Maar het kan ook zijn dat je kitten zich verveelt, doordat ze te weinig afleiding heeft. Ze richt haar overtollige energie en/of frustratie dan op jou via wild spel.

Wat te doen bij spelagressie?

Als je kitten je krabt of bijt in haar spel, corrigeer je haar zoals haar nestgenootjes dat zouden doen: Stop meteen met spelen en loop weg. Berg het eventueel gebruikte speeltje op. Zo zal ze een link leggen tussen haar bijtgedrag en een ongewenst gevolg: Zij bijt of krabt, jij stopt met spelen. Blijf dit zo nodig telkens rustig en geduldig herhalen, tot ze niet meer bijt of krabt.
Zorg daarnaast voor voldoende geschikte speeltjes (hengeltje met veertje) of eventueel voor een soortgenootje.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…