Je handen zijn geen speelgoed voor je kitten

Stoeien met je kitten en haar laten vechten met je handen lijkt een leuk spelletje. Je leert haar echter dat je het goed vindt als ze je bijt en krabt. Als ze ouder en sterker is, wordt het bijten pijnlijk. Afleren is dan erg moeilijk. Gebruik daarom speeltjes, zoals een hengeltje of een balletje. Je handen zijn alleen om mee te aaien en te knuffelen.

Je hand is geen nestgenootje

Je kitten ziet het stoeien met je handen als vervanging van het spelen met haar nestgenootjes. Nestgenootjes geven echter grenzen aan. Bij een te harde knauw stoppen ze het spel en lopen weg. Dit wil je kitten helemaal niet. Ze leert zo dat een felle uithaal iets oplevert wat ze niet wil. Ook moederpoes corrigeert haar kittens bij te ruw spel.

Tot week 10 in het nest blijven

Deze sociale opvoeding is een reden om je kitten tot ongeveer 10 weken in haar nest te laten. In de periode van 8 tot 12 weken vinden de ‘gevechten’ tussen kittens namelijk plaats. Als de fokker je kitten daarnaast laat kennismaken met een normaal gezinsleven, mensen, dieren, geluiden en situaties, maakt je kitten een goede start.

Toch een hap in je hand?

Speel je met je kitten en bijt ze per ongeluk toch in je hand? Corrigeer haar dan zoals haar nestgenootjes zouden doen. Stop onmiddellijk met spelen en loop bij haar weg. Berg het eventueel gebruikte speeltje op. Zo gaat ze de link te leggen tussen haar bijtgedrag en iets wat ze niet wil: haar baasje stopt met spelen. 

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer