Roerige tijd voor kittens en baasjes: de puberteit

Afhankelijk van ras en groeicurve komen kittens tussen de 6 en 9 maanden in de puberteit. Er zijn uitzonderingen: Oosterse katten zijn vaak al met 4 maanden geslachtsrijp en langharige rassen pas bij 12-15 maanden. Een richtlijn is dat kittens deze roerige tijd van lichamelijke veranderingen ingaan als ze 80% van hun volwassen gewicht hebben bereikt.

Krolsheid poes      

Krolsheid wordt beïnvloed door de daglengte. Poezen worden van nature 1 keer per jaar krols als de dagen langer worden. Nestjes in het voorjaar en zomer hebben namelijk een grotere overlevingskans door de grotere aanwezigheid van voedsel. De kunstverlichting in huis doorbreekt dit natuurlijke ritme bij binnenpoezen. Zij zijn meerdere malen per jaar krols.

Gedrag poes

De duur van krolsheid van een poes varieert van enkele dagen tot weken. Een krolse kat is onrustig en miauwt anders en luider om katers aan te trekken. Als je haar aait schuurt ze al gauw met haar buik over de grond en steekt ze haar kont in de lucht. De enige remedie tegen krols gedrag is: wachten tot het over is.

Bevruchting poes

Een poes gaat zuinig en efficiënt met haar eicelvoorraad om. Alleen na dekking door een kater, komen stoffen vrij in haar lichaam die een eisprong stimuleren. Het is niet altijd in 1 keer raak. Na minimaal 4 dekkingen binnen 2 tot 4 uur kun je er pas vanuit gaan dat ze drachtig is.

Puberteit kater

Bij een kater zijn de zaadballen al voor de geboorte ingedaald. Tijdens de puberteit komt de spermaproductie op gang. Nekbijten (een kater pakt een poes bij haar nekvel tijdens de daad) en dekbewegingen kun je al vanaf 4 maanden bij katers waarnemen.

Overige fysieke ontwikkeling

Kittens hebben bij hun geboorte blauwe oogjes en rond 3 weken hun melkgebit. Na 9 maanden bereiken hun ogen hun uiteindelijke kleur. Het melkgebit is na 6 maanden gewisseld in hun blijvende gebit.

Geestelijke ontwikkeling

Naast fysieke veranderingen maken kittens in hun eerste levensjaar ook geestelijk een grote ontwikkeling door. In dit eerste jaar wordt hun karakter gevormd. Het eerste jaar is ook de beste tijd voor opvoeding en het laten opdoen van positieve ervaringen. 

TIPS

Houd je krolse kat binnen

Laat je niet-gecastreerde poes niet buiten lopen als ze krols is. Ze zal een kater die haar wil dekken niet weigeren. Je kunt dan ongepland 2 maanden later een nestje kittens in huis hebben.  Bij dekking door meerdere katers, kunnen de kittens binnen 1 worp van verschillende vaders zijn. 

Castratie mogelijk vanaf 6 maanden

Je kunt poezen en katers vanaf 6 maanden laten castreren. Hun geslachtsorganen worden dan verwijderd en het gevaar voor ongewenste drachtigheid en dekkingen is geweken. Het lichaam van een poes maakt na castratie geen hormonen meer aan, waardoor ze geen last meer heeft van krolsheid.

 

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer