Voorkom overgewicht bij je kat

Veel katten hebben last van overgewicht. Ze krijgen dan meer voedingsenergie binnen, dan ze verbruiken. Bij jonge katten tot 2 jaar komt overgewicht nog niet vaak voor, omdat ze tijdens hun groei veel energie nodig hebben. Overgewicht brengt serieuze risico’s met zich mee.

Suikerziekte

Overgewicht kan suikerziekte veroorzaken. Door een tekort aan insuline raakt de bloedsuikerspiegel van je kat van slag. Het lichaam gaat over op het verbranden van lichaamsvetten, waardoor je je dikke kat plotseling gaat vermageren, een doffe vacht krijgt en lusteloos wordt.

Blaasgruis

Katten met overgewicht vormen eerder blaasgruis in de urinewegen. Blaasgruis kan zich omzetten in blaasstenen. Blaasgruis en blaasstenen kunnen een verstopping in de urinebuis veroorzaken. Je kat kan dan niet meer plassen. Als je hier niet op tijd bij bent, kan je kat overlijden.

Gewrichtsproblemen

Te dikke katten hebben eerder last van gewrichtsproblemen, omdat haar botten en gewrichten extra gewicht dragen. Hierdoor treedt slijtage op. Gewrichtsproblemen zie je doordat je kat moeilijker loopt en niet meer soepel de trap op- en afloopt of op de bank springt.

Overige problemen

Andere risico’s van overgewicht zijn verminderde werking van het afweersysteem, huidaandoeningen en slechte conditie. Katten met overgewicht hebben een kortere levensverwachting. Voorkom daarom overgewicht, dan houd je je kat zo lang mogelijk bij je.

Risicofactoren

De meest voorkomende risicofactoren voor overgewicht zijn:

  • Te weinig lichaamsbeweging.
  • Ouderdom: oudere katten zijn minder actief en verbruiken minder energie.
  • Aanleg tot dik worden bij bepaalde rassen, zoals de Europese Korthaar.
  • Castratie van kater of poes, waardoor de stofwisseling omlaag gaat.
  • Lichamelijke aandoeningen, zoals een schildklieraandoening.
  • Medicijngebruik, zoals tegen epilepsie.
  • Extraatjes

 

TIPS

Bied eten niet onbeperkt aan

Bied eten niet onbeperkt aan, maar via een aantal porties per dag. Zo houd je controle over wat je kat binnenkrijgt. Geef ook geen tussendoortjes. Elk pondje gaat door het bekje van je kat!

Stimuleer beweging door met je (binnen)kat te spelen

Met name binnenkatten bewegen minder dan buitenkatten. Als jouw kat te weinig beweegt speel dan vaker een spelletje met haar of ga met je binnenkat buiten wandelen aan een tuigje. Je kunt haar brokjes in huis verstoppen, waardoor ze moet werken voor haar maaltijd.

Speciale voeding voor gecastreerde katten voorkomt overgewicht

Na castratie verbruiken zowel poezen als katers minder energie. Ze hebben minder eten nodig dan voorheen. Als ze op de oude voet dooreten, worden ze snel te dik. Pas daarom de hoeveelheid voeding aan of geef speciale brokken voor gecastreerde katten.

Katten met overgewicht niet heftig laten afvallen

Te dikke katten mogen niet stoppen met eten, omdat dit (levensbedreigende) leververvetting veroorzaakt. Overgewicht bouw je stap voor stap af met speciale dieetvoeding en meer beweging. Overleg met je dierenarts voor een verantwoord afvalprogramma voor je kat.

 

 

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer