In 4 stappen je kitten veilig in huis achterlaten

Laat je kitten voordat ze 4-5 maanden oud is, niet 24 uur alleen thuis achter. Een jonge kitten heeft sowieso enkele porties voeding per dag nodig, waarvoor je thuis moet zijn. Als je kitten 8 weken oud is, kun je gaan opbouwen van een uur tot een paar uren weg. Volg het onderstaande stappenplan om je kitten veilig alleen te laten.

Stap 1: Maak 1 kamer kittenproof

Laat je kitten in het begin achter in 1 afgesloten kamer. Maak van de kamer een veilige plek door het te ontdoen van alle gevaren. Denk aan glazen vazen (pijnlijke scherven), open kasten (met losse knoopjes en andere kleinigheden waarin ze kan stikken) en schoonmaakmiddelen (vergiftiging).

Stap 2: Spelletjes tegen de verveling

Kittens vervelen zich snel. Leg daarom (in goede staat zijnde) speeltjes voor haar klaar. Een rubberen bal rolt leuk over de vloer en een pluche muisje gevuld met kattenkruid ruikt onweerstaanbaar. Ook met een doos met gaten en een klimpaal doe je haar een plezier. Vergeet nooit een krabplank neer te leggen. Nagels krabben kan ze van nature niet laten.

Stap 3: Genoeg eten en water

Zorg voor een van een bakje brokjes en water voor je kitten. Als extra activiteit kun je een paar brokjes in een intelligentiespel voor katten verstoppen. Je kitten moet dan uitpuzzelen hoe ze bij het eten komt. Vergeet niet een schone kattenbak neer te zetten (zo ver mogelijk van het eten), zodat ze haar behoefte kan doen.

Stap 4: Veilig video kijken

Een radio aan helpt om achtergrondgeluiden te verminderen, maar helpt niet tegen verveling. Wat je kitten wel helpt is bewegend beeld. Zet een natuurzender op of een dvd. Je kitten vindt het boeiend om naar de beelden te kijken. Bij voorkeur is de TV aan de muur bevestigd. Zorg anders dat de TV op een stevige steun staat zodat hij niet op je kitten kan vallen.

Oost west, baasje thuis best

Ook een volwassen kat kun je beter niet langer dan 24 uur onbewaakt thuis laten zitten. Je kat kan zichzelf in een penibele situatie brengen. Misschien komt ze klem te zitten en kan ze niet eten, drinken, plassen of heeft ze pijn. Een kat gaat als ze alleen is van verveling meer slapen. Ze beweegt niet uit zichzelf. Ze heeft jou nodig om mee te spelen en gelukkig te zijn.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer