Socialiseren van je kitten: jong geleerd, oud gedaan

Zie je wel eens katten bang wegrennen voor visite of de stofzuiger? Deze zijn als kitten waarschijnlijk niet (goed) gesocialiseerd. Alles wat niet vertrouwd is, ervaren ze als gevaar en dat maakt ze bang. Met als mogelijk gevolg stress of ongewenst gedrag, zoals agressie of onzindelijkheid. Voor je kitten geldt letterlijk: jong geleerd is oud gedaan.

Socialiseren is wennen

Socialiseren betekent laten wennen aan diverse indrukken uit de omgeving. Dit is een belangrijk onderdeel van opvoeden. Goed gesocialiseerde katten zijn nieuwsgieriger, kunnen goed met mensen en kinderen opschieten en ervaren minder stress en angst.

Socialiseren in twee fasen

Je kitten maakt 2 socialisatiefasen door.

1e fase:          

Tussen 3 en 7 weken is je kitten nieuwsgierig en kent ze weinig angst. Dé tijd voor de eerste kennismaking met bijvoorbeeld kinderen, andere dieren en de stofzuiger.

2e fase:          

Tussen 7 en 14 weken leeftijd wordt je kitten schuwer. In deze periode moet je voorzichtig de indrukken uit de eerste socialisatiefase herhalen.

Socialiseer zonder bang maken

In de 2e socialisatiefase moet je voorzichtig te werk gaan. Je kitten reageert in deze fase terughoudender op nieuwe situaties, mensen, dieren, voorwerpen en geluiden. Belangrijk is daarom dat alle ervaringen positief verlopen. Koppel het leren aan fijne beloningen: aaien, lief toespreken, spelen en aandacht.

Moederkat socialiseert haar kittens

De moeder en nestgenootjes van je kitten spelen een belangrijke rol tijdens het socialisatieproces. Haar moeder leert haar op de kattenbak te gaan en haar broers en zussen corrigeren haar als ze te hard bijt tijdens het spel. Kittens kijken alles bij hun moeder af. Als moederpoes vriendelijk is tegen mensen, dan zijn haar kittens ook vriendelijk.
 
 
 

TIPS

Sociaal je kitten met alle situaties in haar latere leven

Bedenk welke situaties je kitten allemaal gaat meemaken in haar leven. Van meegaan op vakantie in de auto tot bezoekjes aan de dierenarts. Brainstorm eens met het hele gezin. Tijdens haar socialisatiefase moet je je kitten echt zoveel mogelijk laten beleven.

Laat je kitten wennen aan persoonlijke verzorging

Borstelen, nagels knippen, ogen en oren schoonmaken, temperaturen en tanden poetsen houden je kitten mooi en gezond. Wil je dat je je kitten op latere leeftijd zonder tegenstribbelen kan verzorgen, laat haar dan van jongs af aan wennen aan deze handelingen.

Overleg met de fokker over het socialisatieproces van je kitten

Als je kitten tot 12 weken bij de moederkat blijft, overleg dan met de fokker hoe hij de socialisatie van je kitten aanpakt. Als de fokker het al niet uit zichzelf doet, vraag hem dan af en toe een stukje met je kitten te gaan rijden, aan kinderen te laten wennen en deurbellen te laten klingelen. 

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer