Wat moet je doen als je kitten niet eet?

Je kitten moet iedere dag eten. Ze kan niet goed tegen een dag vasten. Als je kitten niet eet maar verder speels en vrolijk is, is ze waarschijnlijk ontevreden over het hapje in haar voedingsbak. Probeer haar voeding te laten eten door het iets te verwarmen of er warm water op te sprenkelen. Blijft ze slecht eten of maakt ze een zieke indruk? Ga dan direct naar de dierenarts. Een kitten is kwetsbaar en verzwakt snel.

Niet te veel

Maak je niet meteen zorgen. Een kitten is nog maar klein en heeft dus ook maar een klein maagje. Als ze een paar hapjes heeft genomen kan het zijn dat ze gewoon vol is. 

Voeding op pootje

Een trucje om je kitten aan het eten te krijgen is door een beetje natvoeding op haar pootje te smeren. Uit gewoonte zal ze de voeding eraf likken. Als ze eenmaal iets te eten proeft, eet ze misschien door.

Misselijkheid

Als je kitten niet eet, wordt ze misselijk. Het vervelende is dat ze door deze misselijkheid nog minder zin in eten heeft. Misselijke kittens staan vaak voor hun voedingsbak beteuterd te kijken. Baasjes denken dan dat hun kitten wel wil eten, maar niet kan slikken. Dat is meestal niet zo. Andere, in haar ogen smakelijkere, voeding eet ze wel op.

Doe de voedingsbakcheck

De voedingsbak moet naar de zin zijn van je kitten. Deze moet breed en ondiep zijn, zodat haar snorharen de rand niet raken. Dat vindt ze namelijk niet prettig. De binnen- en buitenkant moet goed schoon zijn, zonder achtergebleven zeepsop. Kittens zijn gevoelig voor vieze of afwijkende luchtjes.

Zin in afwisseling

Als je kitten de hele dag nog niet gegeten heeft, kun je haar proberen te verleiden tot eten met natvoeding of mousse. Door de zachte structuur hapt ze natvoeding of kittenmousse  gemakkelijk weg. 

Naar de dierenarts

Ga direct naar de dierenarts als je kitten braakt, knarsetandt of afwijkend gedrag vertoont. Verlies van eetlust kan een symptoom zijn van niesziekte, maag- of darmontsteking, schildklierprobleem, nierfalen, alvleesklierontsteking, suikerziekte, et cetera. Door bloed- en urineonderzoek en eventueel een echo of endoscopie, wordt een diagnose gesteld.

 

TIPS

Zorg voor stressvrije omgeving tijdens de maaltijd

Je kitten eet sneller als ze vrij van stress is, in een rustige omgeving. Sluit haar af van andere honden en katten in huis. Zo voelt ze rust en is ze niet bang dat haar eten wordt ingepikt. Ontspan je kitten door tijdens het eten naast haar te zitten en zachtjes tegen haar te praten en te strelen.

Ga bij plotseling overmatig kwijlen door je kitten naar de dierenarts

Plotseling heel erg veel kwijlen is een kenmerk van een slikprobleem of afsluiting van de slokdarm. Je kitten kan ook gaan kwijlen als ze pijn in haar keel heeft door niesziekte. Ga meteen naar de dierenarts.

Pas op voor leververvetting door weinig eten

Jonge en volwassen katten kunnen door afvallen leververvetting krijgen. De vetreserves worden aangesproken. Door te veel vet in de bloedbaan en de lever wordt de kat steeds misselijker en krijgt steeds minder zin in eten. Leververvetting kan dodelijk zijn.

Onweerstaanbaar

Als je (nat)voeding opwarmt tot 35-38 graden komt de geur nog beter vrij en is het bijna onweerstaanbaar voor je kitten.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer