Manx

Manx floor
Groot-Brittannië

De Manx is een kat met een makkelijk karakter die zich goed kan aanpassen. Hij kan goed samenleven met andere huisdieren en is geduldig met kinderen. Deze staartloze kat heeft een compact lichaam. Hij is levendig en een goede jager. Zijn vacht vraagt geen bijzondere verzorging.

Middelgroot. Gewicht: 3,5 tot 5,5 kg. Compact, redelijk gedrongen. Geeft een afgeronde indruk.

Rasbeschrijving Manx

 • Ras afkomst: Groot-Brittannië
 • Andere rasnamen: Man's Cat, De staartloze Kat, Kat van het eiland Man

Het karakter van de Manx

Deze kat heeft een uitstekend karakter en past zich makkelijk aan verschillende levensstijlen aan. Sociaal, aanvaardt andere huisdieren. Geduldig met kinderen, lief naar zijn baas. Robuust, levendig, actief, een goed jager. De vruchtbaarheid van dit ras is lager dan gemiddeld bij katten. De kittens groeien traag. De fok kent heel wat problemen. Homozygote kittens (MM: dragers van twee dominante mutatiegenen) sterven in de baarmoeder als gevolg van onvolledige ontwikkeling van het ruggenmerg. Alle Manx katten zijn dus heterozygoot (Mm). Twee rumpy katten mogen niet met elkaar gekruist worden in verband met de mogelijke fatale gencombinatie. Om dit te vermijden raadt men aan de Manx te kruisen met een Amerikaans of Brits Korthaar wetende dat niet alle kittens uit het nest Manx katten zullen zijn. Hun verzorging is makkelijk.

Kleur

Kort, dicht en dubbel (zeer dikke ondervacht).

Lichaam

Kort, breed en stevig.

Ogen

Middelgroot, breed aan de basis, afgeronde toppen. Goed uit elkaar staand. Dun behaard.

Oren

Vrij breed en rond. Matig afgerond voorhoofd. Duidelijk zichtbare wangen. De snuit is iets langer dan breed. Matig grote neus zonder duidelijke stop of wipneus (t). Goed ontwikkelde en ronde snorhaarkussentjes (u). Stevige kin. Lange snorharen.

Vacht

Variëteiten: - Rumpy: geen staart (geen enkele staartwervel). Een uitholling moet aanwezig zijn op de normale aanhechtings-plaats van de staart. - Rumpy-riser: één tot drie staartwervels bedekt met een haartoef. - Stumpy: staart van enkele centimeter, één tot drie staartwervels, vaak met botmisvormingen ('geknoopte' staart).- Tailed: normale of geknikte staart.

Poten

Middelgroot, stevig, gedrongen (cobby). Brede borst. Korte, bolle rug. De achterhand ligt hoger dan de schouders en is erg afgerond. Stevige botten. Goed gespierd.

Staart

De voorpoten zijn korter dan de achterpoten. Stevige botten en goed ontwikkelde spieren. Ronde voeten. Huppelende gang die aan het huppen van een konijn doet denken.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Manx past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Manx past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Manx

Naam Voorkomend in Nederland
1. Amora
2.3%
2.3%
2. Amy
2.3%
2.3%
3. Angel
2.3%
2.3%
4. Armanie
2.3%
2.3%
5. Betty
2.3%
2.3%

Manx baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Manx. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Manx fokker of cattery.

Heb je al een Manx kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Manx het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens