Noorse Buhund

Noorse Buhund floor
Noorwegen

Bu betekent hut in het Noors en hund is een herdershond. De Buhund werd gebruikt als waakhond, vee- en schapenhoeder: het manusje-van-alles van de Noorse boeren. Deze moedige spits is gericht op zijn gezin. Hij is vriendelijk en opgewekt maar ook een vrijgevochten type dat zelf wel bepaalt wie er wanneer op ‘zijn’ erf komt. Hij doet nog steeds dienst als herdershond, daarbij komt zijn onafhankelijke aard goed van pas. Dit zeer oude ras werd in IJsland geïntroduceerd, waar het een bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de IJslandse hond. De Buhund is buiten Noorwegen zeldzaam. Het ras werd in 1968 door de Kennel Club erkend.

Rasbeschrijving Noorse Buhund

 • Ras afkomst: Noorwegen
 • Andere rasnamen: Newfoundland Dog, Newfoundlander, Noorse Buhund

Uiterlijke kenmerken van de Noorse Buhund

Vee- en schapenhoeder (rendieren, schapen). Waakhond. Veelzijdige gebruikshond. Gezelschapshond.

Arctische waak- en herdershonden

Het karakter van de Noorse Buhund

Deze rustieke, zeer energieke en moedige hond is heel onafhankelijk. Hij is evenwichtig, vriendelijk en opgewekt, waardoor hij een uitstekende gezelschaps-hond is. Hij is een goede waakhond, die agressief kan zijn als dat nodig is. De Buhund heeft een zeer goed reukvermogen, die hij gebruikt om op gevogelte te jagen.

Kleur

"Tarwekleur: éénkleurig van lichtrood tot geelrood; masker toegestaan. Zwart: eenkleurig met witte bles op de kop; witte aftekening op de voorborst, smalle witte kraag rond de hals, en wit op de voeten zijn toege-staan."

Lichaam

Kort, compact. Droge, vrij korte hals. Vrij diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Sterke lendenen. Rechte, sterke rug.

Schofthoogte

Reu: 43 tot 47 cm. Teef: 41 tot 45 cm.

Gewicht

Reu: 14 tot 18 kg. Teef: 12 tot 16 kg.

Type

Arctische waak- en herdershonden

Hoofd

Kegelvormig, droog. Schedel is vrijwel plat. Duidelijke stop. Rechte neusbrug. Korte snuit, loopt toe naar de neus. Zeer strak aangesloten lippen.

Ogen

Zo donker mogelijk en in overeenstemming met kleur van de vacht.

Oren

Puntig. Strak omhoog gehouden.

Vacht

Dicht, rijk, hard, vlak-liggend. Kort op de kop en de voorkant van de benen. Langer op de hals en voorborst. Zachte, dichte, wollige ondervacht.

Poten

Droge, gespierde benen met goed bot. Gesloten, compacte ovale voeten.

Staart

Hoog aangezet en vast gekruld over de rug gedragen. Rijkelijk behaard.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Noorse Buhund past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Noorse Buhund past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Junior

  Medium Dog Neutered Junior

  Is je jonge hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je pup heeft minder calorieën nodig terwijl zijn eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je pup op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Adult

  Medium Dog Neutered Adult

  Is je hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je gecastreerde hond heeft minder calorieën nodig terwijl de eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je middelgrote hond op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Noorse Buhund

Naam Voorkomend in Nederland
1. Hodt
10%
10%
2. Kiwi
10%
10%
3. Lara
10%
10%
4. Neus
10%
10%
5. Torak
10%
10%

Noorse Buhund baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Noorse Buhund. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Noorse Buhund fokker of kennel.

Heb je al een Noorse Buhund pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Noorse Buhund het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies