De risico's van overgewicht bij honden en katten

Waarom streven veel mensen naar een ideaal gewicht? Meestal gaat het om hun gezondheid. Bij katten is dit niet anders. Te dikke katten leven minder lang dan katten met een gezond gewicht, maar wat zijn de risico's van overgewicht?

Wist je dat 1kg overgewicht bij de kat gelijk staat aan 16kg overgewicht bij de mens en 1kg overgewicht bij een kleine hond staat gelijk aan 7kg overgewicht bij de mens

Overgewicht bij de hond Overgewicht bij de kat  

Overgewicht bij honden en katten Overgewicht bij honden en katten
  

Suikerziekte (diabetes mellitus)

Bij suikerziekte gaat er iets mis met de verwerking van de suikers in het lichaam. Een aangepaste voeding is dan vaak raadzaam. Noodzakelijk is om te dikke katten en honden met suikerziekte te laten afvallen. Bij sommige katten en honden verdwijnt de suikerziekte bij het bereiken van het ideale gewicht.

Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen

Bij een te dikke hond of kat wordt de bewegingsvrijheid beperkt. Ze hebben minder uithoudingsvermogen en voelen zich minder prettig. Overgewicht zorgt er  voor dat de kat enhond meer kilo moet meesjouwen. De gewrichten worden dus extra belast. Hierdoor kunnen gewrichtsproblemen worden ontwikkeld.

Slechte huid- en vachtconditie

Zoals eerder gezegd wordt bij een te dikke kat de bewegingsvrijheid beperkt. Hierdoor kan zij ook minder goed haar vacht verzorgen. Dit heeft vaak als gevolg dat de huid- en vachtconditie van de kat met overgewicht achteruit gaat. Bij dieren met overgewicht is de huidbarrière minder goed en zijn er veranderingen in talgproductie. Verder kan de doorbloeding van de huid verstoord zijn. Hierdoor treden bij honden met overgewicht gemakkelijker huid- en vachtproblemen op.

Hart- en ademhalingsproblemen

De conditie van een te dikke kat of hond is vaak slecht. Het hart heeft meer moeite om alle processen op gang te houden. Omdat de kat en hond veel kg mee moet sjouwen is zij ook sneller buiten adem. Een verminderde conditie zorgt er voor dat er extra risico’s optreden, bijvoorbeeld bij een narcose.

Al met al is het dus verstandig om jouw kat en hond op een ideaal gewicht te houden/krijgen. Als jij jouw kat of hond laat afvallen bevorder jij de gezondheid. Honden en katten met een gezond gewicht leven doorgaans langer, reden genoeg om een gezond gewicht te bereiken.

Het is altijd goed om het gewicht door een deskundige te laten beoordelen. Vraag jouw dierenarts of dierenspeciaalzaak om advies.